U-BT Cluj-Napoca s-a impus în primul meci din istorie în faza grupelor Basketball Champions League, 66-60 cu Darussafaka Tekfen Istanbul, fostă câștigătoare de EuroCup.

U-BT: Richard – Stewart – Guzman – Bircevic – Stipanovic

Darussafaka: Caupain Jr. – Pineiro – Ozdemiroglu – Boothe – Olaseni

Cele două grupări n-au început deloc bine partida, comițând multe greșeli elementare, Clujul având în nici trei minute scurse deja 5 turnovers. Stipanovic a menținut egalitatea pe tabelă, 4-4, după care Darussafaka s-a desprins ușor la două posesii în mai multe rânduri, Troy Caupain evitând apărarea clujeană în paint pentru 9-15. Deși Bircevic a contribuit la recuperarea dezavantajului, făcând un one-point game la 14-15, finalul sfertului de debut le-a aparținut turcilor, care au condus cu 14-21.

Darussafaka a fost de nerecunoscut în parțialul secund, adunând mai bine de cinci minute fără coș înscris, chiar și din situații ideale de sub panou. U-BT a preluat în premieră conducerea la 22-21, după un joc colectiv excelent ce i-a implicat pe Richard, Stipanovic și Bircevic. Elijah Stewart și-a intrat apoi în rol, mai întâi cu o triplă la 25-23, ulterior căpăcindu-l pe Pineiro la ultima fază a reprizei și U-BT avea să intre în avantaj la cabine, 32-31.

Sfertul trei a consemnat distanțarea pe tabelă la două-trei posesii (39-33 sau 49-40), oaspeții putând să taie marginal din avantaj la 51-47. Clujul a rămas și așa în față pentru intrarea în ultimele 10 minute, 53-47, apărarea ieșind la rampă și de această dată în momentele cheie.

N-a lipsit mult ca alb-negrii să se ducă la +10, Olaseni respingând acest lucru la 55-47, după care Dacka a pierdut iar contactul cu U-BT, 59-50. Stipanovic a punctat de la linia de fault, urcând-o pentru prima dată pe U-BT în double digits, 61-50, ulterior venind momentele mai bune din partea oaspeților, Pineiro punând cinci puncte consecutive pe tabelă (61-55). Guzman a interceptat o minge decisivă pe un atac al turcilor la 65-58, în cele din urmă Clujul impunându-se cu 66-60, pentru a-și continua seria victoriilor din acest debut de sezon. Etapa viitoare, U-BT merge în Italia, pe terenul celor de la Happy Casa Brindisi (18 octombrie, ora 21.30), în prima deplasare din Grupa G.

Elijah Stewart a terminat cu 18 puncte și 6 recuperări, fiind principalul marcator al disputei, urmat de Patrick Richard (17 puncte, 2 recuperări, 2 pase decisive, 2 intercepții) și Dustin Hogue (9 puncte, 8 recuperări). Nathan Boothe (14 puncte, 5 recuperări), Gabriel Olaseni (9 puncte, 8 recuperări) și trio-ul Pineiro-Ozdemiroglu-Caupain Jr, toți cu 8 puncte, au fost liderii celor de la Darussafaka.

Foto: Emi Turbuc