Ucraina a cerut sâmbătă (17 iulie) să se facă dreptate celor 298 de victime ale zborului MH17 al Malaysia Airlines, doborât exact cu şapte ani în urmă de o rachetă rusească Buk, adusă de pe teritoriul Rusiei, care a fost lansată dintr-o zonă controlată de rebelii separatişti proruşi din Donbas (estul ţării), notează Agerpres citând din EFE.

„Lumea şi Ucraina îşi amintesc de cele 298 de victime ale Malaysia Airlines. Judecarea celor responsabili de această catastrofă nu este importantă doar pentru familiile persoanelor ucise, ci şi pentru generaţiile viitoare”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un comunicat.

Președintele a afirmat că se urmărește îndeaproape procesul care se derulează în prezent în Olanda şi aşteaptă „cooperarea Rusiei cu anchetatorii în acest caz pentru a găsi adevărul şi a-i aduce pe cei responsabili în faţa justiţiei”.

Zborul MH17, care asigura legătura Amsterdam-Kuala Lumpur, a fost doborât în 17 iulie 2014, pierzându-și viața 283 de pasageri şi 15 membri ai echipajului, majoritatea de naţionalitate olandeză.

S-a ajuns la concluzia că o rachetă Buk, de fabricaţie rusească, care aparţinea Brigăzii 53 de apărare aeriană din cadrul forţelor armate ruse din Kursk, în apropiere de frontiera cu Ucraina, a produs incidentul tragic. Trei cetăţeni ruşi – Igor ”Strelkov” Ghirkin, Serghei Dubinski şi Oleg Pulatov – şi un ucrainean – Leonid Harcenko, sunt principalii suspecți.

Foto: Al Jazeera