Ungaria a adoptat marţi, 15 iunie, un text de lege care interzice ”promovarea” homosexualităţii în rândul minorilor, provocând îngrijorări apărătorilor drepturilor omului, în contextul în care Guvernul suveranistului Viktor Orban îşi multiplică restricţiile impuse lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT), scrie news.ro din relatarea hirado.hu.

Textul a fost adoptat cu votul a 157 de deputaţi, inclusiv din cadrul Partidului Fidesz, într-o sesiune transmisă în direct la televiziune. Opoziţia a boicotat acest vot – cu excepţia Partidului Jobbik (extrema dreaptă anti-Orban), care a votat ”pentru”.

”Pornografia şi conţinutul care reprezintă sexualitatea sau promovează deviaţia identităţii de gen, schimbarea de sex şi homosexualitatea nu trebuie să fie accesibile celor sub 18 ani”, notează AFP din documentul emis în Parlament. În text se arată că astfel se ”protejează drepturile copilului”.

Nu vor fi autorizate programe educative sau publitatea unor companii mari solidare cu minorităţile sexuale şi de gen, unele cărți, iar seriale precum Friends sau filme ca Bridget Jones, Harry Potter sau Billy Eliot, în care se evocă homosexualitatea, ar putea de asemenea să fie interzise minorilor, potrivit unor ONG-uri.

Oamenii s-au arătat nemulțumiți de “propaganda permanentă” a guvernului condus de Viktor Orban împotriva comunității LGBT, ieșind în stradă luni seara la Budapesta.

Foto: Time Magazine