Un bărbat vinde de la începutul lui 2021 pe Internet “pașapoarte de vaccinare” în schimbul sumei de 200 de lei, deși acestea intră în vigoare abia de la 1 iulie.

Codul pe care bărbatul îl furnizează “cumpărătorilor” nu ajută la nimic, iar oamenii cumpără de fapt un “buzunar electronic” în care îşi pot ţine adeverinţa de vaccinare şi pe care îl pot obţine gratuit intrând pe pagina Registrului Naţional Electronic de Vaccinare, cu condiţia să aibă schema de vaccinare completă, relatează citează HotNews din relaterea PrimaTV.

Întrebat dacă ceea ce vinde este acel Green Pass pe care am purtea să-l obţinem de la 1 iulie sau este vorba despre altceva, bărbatul răspunde:

“Despre acela, doar că îl obţineţi acum. Adică noi oferim serviciul ăsta de la începutul anului. Guvernul ar fi trebuit din martie să bage acest QR code gratuit, nu au făcut-o şi abia acum se lucrează la platforma pe care se vor verifica acele QR code-uri. Deci e posibil ca din iulie-august încolo să se emită cele gratuite. Şi, dacă aveţi nevoie de aşa ceva mai devreme, cumpăraţi de la noi acest serviciu.”

Un asemenea “pașaport” se eliberează pe loc, după ce este plătită suma de 200 de lei.

Codul QR folosit nu ajută cu nimic în realitate, deși bărbatul a folosit chiar şi unul dintre însemnele Uniunii Europene. Codul nu este valabil nici la graniţele terestre, nici la aeroport.

După ce a fost audiat la poliţie, vânzătorul a schimbat anunţul de pe internet, din “Certificat digital al Ununii Europene privind COVID” în “Cod QR”.

Potrivit news.ro, același bărbat fusese deja audiat în trecut de DIICOT, acum patru ani, într-un dosar care privea constitituirea unui grup infracţional organizat, care urma să vândă datele personale a 9000 de oameni.

Foto: Scientific American