U-Banca Transilvania s-a calificat în finala LNBM după 75-56 în meciul decisiv al seriei cu CSO Voluntari din semifinalele întrecerii interne. Diferența a făcut-o repriza secundă, clujenii fiind extrem de atenți în defensivă.

U-BT: Kuti – Richard – Guzman – Grasu – Stipanovic

CSO Voluntari: Hickey – Joseph – Lee – Gîrbea – Barro

Duelul a început cu o serie de aruncări precise din spatele arcului de cerc și Voluntari conducea cu 6-8, dar gazdele au replicat cu o serie importantă și Kuti a făcut 14-9, după un coș cu panoul. Cele două posesii între nu s-au menținut mult timp, ilfovenii cățărându-se pentru 16-15 la finalul sfertului de debut.

Nimic nu s-a schimbat în parțialul secund, unde chiar dacă Voluntari a pornit mai bine (16-20), Clujul a răspuns mereu și a revenit la conducere, 24-22. Au urmat serii de 6-0 în ambele tabere (30-28), „alb-negrii” menținându-și avantajul minim la pauză, 32-31, după ce Guzman a irosit, cu o greșeală neforțată, ultimul atac.

Două desprinderi mai serioase au fost oprite de restabilirea egalității (38-38), Richard și Kuti contribuind pentru formarea unui ecart de 7 puncte în favoarea lui U-BT, 45-38. Edwards a dus chiar scorul la 52-43, de unde Voluntari a revenit puțin, până la 54-47 pe finalul sfertului al treilea.

Recitalul triplelor, asemenea startului partidei, a apărut din nou în decisiv și clujenii au mers la +10 pe tabelă în mod constant. La intrarea în ultimele 5 minute ale meciului decisiv din semifinalele LNBM, U-BT avea 14 puncte în față pe tabelă, 70-56, Justin Edwards finalizând cu un floater. Avantajul consistent al gazdelor s-a menținut până la ultima sirenă, ba chiar a crescut și elevii lui Mihai Silvășan au obținut biletele către finala campionatului, după 75-56 cu CSO Voluntari.

Clujul revine în ultimul act, unde a fost în 2017, când a cucerit titlul, adversar fiind de această dată CSM CSU Oradea. Seria începe în 9 iunie (ora 18.00) la Cluj-Napoca.

Donatas Tarolis a terminat cu 20 de puncte, 9 recuperări, 3 pase decisive și 3 intercepții, urmat de tandemul Patrick RichardMarquis Wright (11 puncte) respectiv pivotul Andrija Stipanovic (10 puncte, 11 recuperări, 4 assist-uri, 2 capace). De la Voluntari au contribuit într-o măsură mai mare Tudor Gîrbea (11 puncte, 3/5 de la distanță, 4 recuperări) și Devoe Joseph (10 puncte, 5 recuperări).

Fanii, arma Clujului! BTarena a găzduit spectatori după mai bine de 15 luni

Noutatea pentru ultimele două partide ale acestei serii a fost dată de posibilitatea fanilor de a participa la meciuri. După ce la Voluntari, în Meciul 4, s-a consemnat primul meci cu fani din actuala stagiune, la Cluj-Napoca au avut acces 1800 de fani pentru jocul decisiv al seriei.

Clubul de sub Feleac a vândut aproximativ 1700 de bilete, cei prezenți susținând formația lui Mihai Silvășan pe durata celor 40 de minute. De asemenea și o parte din galeria Peluza Șepcile Roșii a fost prezentă, intrând în sală nu cu mult înaintea primului angajament.

Foto: Emi Turbuc