Un studiu realizat de Coaliția pentru Universități Curate îîi arată pe rectorii universităților din România ca fiind unii dintre cei mai bogați bugetari din România.

Cu salarii care depășesc de două sau de trei ori salariul președintelui României, rectorii universităților din România se situază pe primele locuri într-un clasament al celor mai bine plătiți bugetari români. Pe lângă salariile de la universitățile pe care le conduc, rectorii români mai sunt implicați în tot felul de activități didactice sau

Pe primul loc se află Alexandru Irimie, rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Cluj Napoca. Un chirurg oncolog de excepție, Alexandru Irimie se află la al doilea mandat de rector în fruntea Universității de Medicină din Cluj. Salariul profesorului Irimie este de aproximativ 4.500 de euro/lună. În anul 2015, rectorul Irimie a realizat un venit total din activitatea didactică de 277.720 de lei.

Pe al doilea loc în topul salariilor încasate de rectori, este academicianul Ioan Aurel Pop (foto). Acesta a încasat în anul 2015, de la Universitatea Babeș Bolyai, pe care o conduce la al doilea mandat, suma de 206.601 lei. În afară de această sumă, rectorul UBB a mai încasat de la Academia Română, dar și din diferite proiecte gestionate de  UBB, suma de aproape de 145.000 de lei. În total, Ioan Aurel Pop a încasat 351.963 lei, adică 6.500 de euro/lună.

În top cinci, pe poziția trei este rectorul Iulian Gabriel Bârsan de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați. Următorul rector din top este profesorul Teodor Frunzeti de la Universitatea Națională de Apărare, urmat de Dan Claudiu Dănișor, rector la Universitatea din Craiova.

Pe locul șase se clasează fostul rector al  al Universităţii de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, profesorul Doru Pamfil. Acesta a încasat de la SMAV, suma de 187.338 de lei, dar a câştigat din alte proiecte suma de 213.003 lei. Cu un venit total de 400.341 lei, fostul rector al USAMV Cluj se plasează, de fapt pe primul loc, în topul veniturilor totale încasate de rectori.

Sursa: evz.ro