Pentru prima dată în istoria Bisericii Catolice, un preot român, Benoni Ambăruș, a fost numit episcop auxiliar de Roma, aflându-se în imediata subordine a vicarului Papei Francisc. Părintele Benoni Ambăruș, sau Don Ben, cum i se spune, a plecat acum mult timp să studieze la Roma, rămânând indispensabil la Vatican cu timpul.

Preotul român Benoni Ambăruș a fost numit de papa Francisc episcop auxiliar în dieceza Romei, încredințându-i sediul titular de Tronto, anunță Vatican News. Cardinalul vicar Angelo de Donatis a precizat că viitorul episcop Ambăruș va fi delegat pentru caritate, pastorația migranților – în special rom și sinti – și oficiul misionar diecezan.

Dieceza Romei este dieceza papei. În prezent, dieceza îl are ca vicar al Sanctității Sale pe cardinalul Angelo De Donatis, ajutat la rândul său de cinci episcopi auxiliari de sector și, de acum, de doi episcopi delegați: unul pentru pastorația sanitară și ”Ordo Virginum” și unul pentru pastorația carității, a migranților și cooperarea misionare între Biserici.

Cine este Benoni Ambăruș, Don Ben

Născut în 1974 la Somușca, Bacău, și sfințit preot la Iași în 2000, noul auxiliar al Romei va primi consacrarea episcopală pe 1 mai 2021 în bazilica ”San Giovanni in Laterano”, catedrala Romei. În ultimii ani, era parohul comunității ”Sfinții Elisabeta și Zaharia”, precum și directorul asociației diecezane Caritas Roma, potrivit Vatican News.

Benoni Ambăruș, cunoscut simplu Don Ben, a intrat la seminarul din Iaşi când avea 15 ani. La 22 de ani a fost trimis să studieze la Roma.

„Trebuia să stau 4 ani. 4 ani s-au transformat în toţi aceşti ani. În 2000 am fost sfinţit preot la Iaşi şi m-am întors la Roma să îmi fac ultimul an de licenţă în dogmatică. Înainte de plecarea acasă mi s-a cerut să rămân un an de zile la Roma, să merg înapoi în seminar ca educator. Am stat un an şi mi s-a spus mai stai un an, apoi mai stai un an, apoi ia fă-ţi şi tu doctoratul, apoi mi-am găsit o parohie şi în 2007 am decis să rămân definitiv aici”, a spus proaspătul episcop, potrivit Mediafax.

El spune că nu ştie de ce a fost numit în funcția de episcop auxiliar, însă bănuieşte un fel de „semnal al Papei Francisc la o mai mare atenţie în valorizarea reciprocă a diferenţelor dintre comunităţi”.

Sursa: digi4.ro.