CSO Voluntari s-a impus în finala Cupei României la baschet masculin, din BTarena, cu 72-65 împotriva celor de la CSM CSU Oradea. Ilfovenii au revenit de la 0-18 în primele 12 minute ale jocului!

Oradea: Watson – Fometescu – Holt – Zekovic – Valeika

Voluntari: Hickey – Badiu – Lee – Moldoveanu – Barro

Presiunea finalei și-a pus amprenta asupra nivelului primelor atacuri, Valeika spârgând gheața după mai bine de două minute jucate, cu un alley-oop. Seria pozitivă a bihorenilor a urcat la 8-0, Voluntariul fiind fără replică și în nevoia unui timp de odihnă. Nici pauza forțată nu a ajutat, Valeika ducându-și echipa la 13-0, după două libere precise, moment urmat de o triplă de mare efect din partea lui Bobe Nicolescu (16-0). CSO Voluntari a terminat un prim sfert istoric, negativ, nereușind să marcheze în cele 10 minute din start, fiind condusă cu 16-0!

Aproape 12 minute au trecut până la primul coș al Voluntariului, Marcu Badiu înscriind de 3 puncte pentru 18-3, după care Broussard și Hickey au marcat rapid în ambele tabere (20-5). Ilfovenii au început să înscrie tot mai mult din afara arcului de cerc, iar după 24-14, diferența s-a micșorat la 26-21, după momentele bune ale lui Marcu Badiu. Oradea s-a trezit când trebuia și Giordan Watson a stopat seria ilfovenilor, punând patru puncte la rând, 30-21, cu 55 de secunde din prima repriză. Malcolm Lee a stabilit scorul pauzei, 30-23 pentru Oradea, cu o reușită în ultimele secunde. Zekovic (9) și Badiu (10) au fost principalii marcatori ai partidei după două sferturi în care procentaje la arucare au fost slabe în ambele părți.

Voluntari a început solid repriza secundă, iar Badiu și Moldoveanu au prins câte o treiță și diferența a scăzut iar la două posesii, 34-29. Devoe Joseph a făcut ca avantajul “Leilor Roșii” să dispară și Voluntari a venit la un singur punct, 34-33, după un “run” de 10-4! Jocul s-a echilibrat total și ceea ce părea imposibil după primul sfert, ca Voluntari să conducă, a devenit realitate la 34-36 (coș Hickey), dar Oradea a replicat pe măsură, Broussard găsind aruncările potrivite pentru 40-36.

Avantajul ultimei campioane nu a durat mult și Voluntari a replicat cu 8 puncte consecutive, ultimul coș semnat de Joseph, la 40-44. Moldoveanu a strigat și el “bingo” de la mare distanță, fără marcaj, iar ilfovenii au pus pentru prima dată o diferență de trei posesii, scor 40-47! Broussard și-a luat din nou rolul de lider și a tăiat din avantajul ilfovenilor, 47-50, Garlon Green stabilind scorul sfertului trei, 48-50, cu o aruncare liberă precisă din două.

Oradea s-a apropiat la un singur punct în sfertul decisiv, 53-54, grație lui Fometescu, dar Voluntari a găsit antidotul rapid, 55-62. Bihorenii au revenit la o posesie în ultimele două minute, 61-64 sau 65-68, dar Moldoveanu și Badiu au avut sângele rece, pentru a închide finala la 65-72 pentru băieții din Ilfov. CSO Voluntari câștigă în premieră Cupa României și se află de asemenea la primul trofeu din istoria clubului!

Marcu Badiu a încheiat cu 20 de puncte, 2 recuperări și 2 pase decisive, alături de 50% procentaj de la distanță pentru învingători, urmat de Vlad Moldoveanu (19 puncte, 6 recuperări) și Anthony Hickey (16 puncte, 10 pase decisive). Pentru Oradea cei mai buni marcatori au fost Aaron Broussard (16 puncte, 3 recuperări, 3 pase decisive), Dragan Zekovic (11 puncte) respectiv Tudor Fometescu și Nikola Markovic (10 puncte ambii).

Foto: arhivă Emi Turbuc