CSM Oradea s-a impus în derby-ul din semifinale cu U-BT Cluj-Napoca, scor 89-81, și merge în marea finală a Cupei României, asemenea ultimelor trei sezoane. Bihorenii vor bifa a patra finală de CRBM la rând!

U-BT: Wright – Edwards – Vida – Grasu – Stipanovic

Oradea: Watson – Fometescu – Holt – Zekovic – Valeika

Debutul partidei a adus coșuri de ambele părți, clujenii fiind cei care au avut în mai multe rânduri avantaj de trei puncte (5-2, 8-5, 11-8), replica orădenilor venind de la Giordan Watson. Dragan Zekovic și David Vida au continuat lupta de la mare distanță, cu câte o treiță, Holt restabilind egalitatea la 16. Oradea s-a dus la două posesii, 16-20, însă nu pentru mult timp, U-BT replicând cu șase puncte consecutive pentru 22-20. În cele din urmă tot Oradea a câștigat primul sfert, 24-25.

Clujul a egalat situația la 25 și 28, după care s-a desprins pentru moment la 34-28.Fometescu a redus handicapul la o singură posesie (37-34), înainte că Broussard să rateze din spațiul de trei secunde apropierea la un punct. Ratările adversarei s-au transformat în puncte pentru U-BT, care a mers la 45-36 și 48-39, înainte să-și mențină statisticile excelente pe atac pentru 54-44 la pauza mare! Marquis Wright (13) și Giordan Watson (15) au reușit cele mai multe puncte după două sferturi, cifrele la nivelul aruncărilor fiind de peste 70% în dreptul gazdelor.

Oradea a deschis sfertul al treilea cu un run de 14-3, iar Stephen Holt și-a înscris ambele aruncări libere, pentru 57-58! Șocul s-a resimțit cum trebuie în tabăra alb-negrilor, care au replicat prin Edwards și Vida, 61-58. Combatantele s-au succedat la conducere, însă la finalul sfertului trei scorul de pe tabelă arăta egalitate perfectă, 64-64.

Clujul a deschis „banca” punctelor, 67-64 în ultimele 10 minute, dar Oradea a replicat prin Markovic (67-69). Ultima campioană a țării s-a dus chiar la două posesii în decurs de câteva secunde, 70-74, printr-un lay-up semnat pe Watson, după o minge „furată” de la Richard. “Studenții” au venit iar la un punct, 79-80, dar tandemul Zekovic-Watson a urcat scorul la 79-85, cu 57 de secunde rămase, americanul semnând o triplă uriașă din fața lui Grasu. Ultimele atacuri au fost pline de greșeli pentru U-BT, care a înscris o singură dată, iar Oradea a închis meciul cu 81-89! Trupa lui Cristian Achim a provocat prima înfrângere pe plan național pentru clujeni și merge în finală, pentru al patrulea an consecutiv.

Marquis Wright a reușit un nou meci foarte bun pentru gazde, cu 21 de puncte, 2 recuperări și 4 pase decisive, fiind urmat de Patrick Richard (15 puncte, 4 recuperări, 5 pase decisive) și Andrija Stipanovic (12 puncte, 5 recuperări, 3 assist-uri).

Giordan Watson a fost omul partidei, cu 30 de puncte, 2 recuperări, 4 pase decisive și 4 intercepții, fostul conducător de joc al celor de la U-BT conducându-și echipa spre finală. Watson a fost urmat de Stephen Holt și Nikola Markovic, cu câte 12 puncte.

CSO Voluntari și CSM Oradea va fi meciul cu trofeul pe masă din ediția 2021 a Cupei, partida urmând să se dispute marți de la ora 19!

Foto: Emi Turbuc