Ziua secundă din turneul Cupei României la volei feminin disputat la Cluj-Napoca a adus și stabilirea tabloului complet al semifinalelor. CS Știința Bacău, CSM Târgoviște, CSM Volei Alba Blaj și Dinamo București și-au respectat statutul de favorită în sferturi și au acces în careul de ași, fiind mai aproape de primul trofeu al sezonului 2020/2021.

Rapidul iese de pe “șina” victoriei și pierde cu Știința Bacău

Calificată după un meci lung în faza I, 3-2 cu CSO Voluntari, Rapid București avea de înfruntat în sferturile Cupei României de la Cluj-Napoca una dintre pretendentele la trofeu, CS Știința Bacău. Moldovencele au fost direct calificat între cele mai bune 8, prin clasarea în top 4 la finalul stagiunii trecute a Diviziei A1.

Pauza s-a văzut pentru început în jocului Bacăului, care a deschis setul inaugural cu 1-4 și 2-6, dar s-a văzut apoi egalată la 7, fiind condusă de Rapid la 8-7. Avantajul giuleștean a durat până la 12-10, de unde moldovencele au replicat cu 5 puncte consecutive, 12-15. Deși a egalat iar la 23, Rapid nu a putut încheia bine primul set și Știința s-a impus cu 23-25.

Echilibrul s-a menținut în actul următor, cu toate că ambele combatante au avut momente de conducere, Bacău la 2-5 și Rapid la 10-6. După 14 egal, bucureștencele s-au desprins la 18-14 și au avut chiar trei mingi de set, neutralizate de Știința, care a întors de la 24-21 la 24-26.

Ocazia imensă ratată de a egala scorul la general a afectat jocul formației din capitală, care a slăbit simțitor pe atac. Setul al treilea a fost la discreția totală a băcăuancelor, care după 10-16 s-au dus la 12-21, câștigând în cele din urmă cu 14-25. Prin acest 0-3 la general, CS Știința Bacău devine prima formație calificată în semifinale.

Leticia Hage Magnani (12) și Natasa Cikiriz (15) au strâns cele mai multe puncte pentru Rapid, respectiv Bacău.

Surpriză doar în primul set. Târgoviște scapă relativ ușor de Belor Galați

Foto: Ovidiu Bujor

Al doilea meci din faza sferturilor le-a adus față în față pe CSM Târgoviște, liderul campionatului intern, și CSU Belor Galați.

Debutul a fost neașteptat de echilibrat, cu ambele formații succedându-se la conducere, înainte ca Târgoviște să meargă la 11-9. Seria bună a fost întreruptă abia la 15-10 de Belor, care însă s-a apropiat la 17-16.

Foto: Ovidiu Bujor

Egalarea a venit spre finalul actului, 20-20, de unde trupa în verde a preluat conducerea cu 21-22 și s-a impus surprinzător cu 24-26, cu un atac în forță și un blocaj excelent la ultima minge.

Elevele lui Dragan Nesic au avut mai mare grijă în continuare, pornind cu 6-2 în setul secund, apoi făcându-se 11-6, după ce Galațiul a revenit la 7-6. CSMT a fost în controlul acestui act, cu un avantaj constant de patru-cinci puncte, până la 19-17. Finalul l-au forțat și au restabilit egalitatea, după 25-17.

Desprinderea a venit iar greu pentru o perioadă în setul al treilea pentru “portocale” (6-4 și 7-5), punctul de cotitură fiind de la 10-9 încolo, când Târgoviște s-a dus până la 22-13. În cele din urmă, liderul campionatului a câștigat setul cu 25-17.

Foto: Ovidiu Bujor

Actul al patrulea, și ultimul, a fost cel mai lejer pentru echipa din Dâmbovița, care după 2-2 a rupt total setul, crescând scorul la 13-3. S-a ajuns apoi la 19-5, iar pe final CSMT a închis meciul cu 25-10. După 3-1 la general, CSM Târgoviște devine a doua semifinalistă a Cupei României.

Heydi Casanova (20 de puncte) și Adina Maria Roșca (12) au adus cele mai multe puncte pentru CSMT respectiv Belor Galați.

Blajul dispune de Medicina Tg. Mureș în doar o oră de joc

Foto: Ovidiu Bujor

Cel mai dezechilibat meci al acestei faze le-a adus față în față pe CSM Volei Alba Blaj, campioana României, și CSU Medicina Târgu Mureș, cea din urmă ajunsă în sferturi printr-o conjunctură favorabilă. Mureșul a câștigat cu 3-0 la “masa verde” în faza I cu CS Medgidia, formație ce nu a putut veni la Cluj-Napoca din cauza problemelor medicale.

Blajul și-a arătat supremația încă din primul set, în care de la 5-6 s-a desprins la 5-15, iar ulterior la 6-19. Mureșul a pus doar trei puncte până la finalul setului inaugural, luat clar de Alba Blaj cu 9-25.

Situația nu a mai fost atât de clară în continuare, când Medicina s-a ținut bine până la 12-13. Din acel moment, valoarea individuală a fostei finaliste de Liga Campionilor a contat enorm, Blajul mergând la 13-19, ulterior la 15-23, înainte să închidă setul cu 16-25.

Foto: Ovidiu Bujor

De departe cel mai bun set pentru tinerele Mureșului a fost al treilea, în care au și condus (6-4 sau 8-6), înainte ca deținătoarea titlului național să se trezească și să așeze lucrurile la normal. Începând cu 11-14, formația din Mica Romă a menținut o diferență constantă, ce a și crescut până la final, meciul închizându-se cu 19-25. CSM Volei Alba Blaj devine a treia semifinalistă, printr-un 0-3 scurt, având cele mai puține emoții pentru a accede între cele mai bune patru.

Sara Pavlovic (9 puncte, Mureș) și Ioana Baciu (15 puncte, Blaj) au adus cele mai multe puncte pentru echipele lor.

Semifinalele sunt gata de start! Dinamo completează careul de ași

În cel mai așteptat meci al zilei, ultimul din faza sferturilor de finală, s-au întâlnit Dinamo București și FC Argeș Pitești, cea care a produs bomba zilei precedente, prin eliminarea Lugojului. Argeșencele erau în căutarea unei noi victime în competiția surprizelor, iar începutul a fost cât se poate de promițător.

Chiar dacă Dinamo a condus în debutul primului set de mai multe ori, 8-5 sau 10-7, Argeșul a găsit drum spre egalare. Fetele Cristinei Zamfir au reușit apoi o serie importantă, de la 15-12 întorcând pentru 17-18. Ulterior, au avut și o minge de set, neutralizată de două ori de adversare, dar finalul a fost pozitiv, cu 25-27 pentru Pitești.

Elanul din primul set a dispărut din senin, într-un mod de neexplicat și Dinamo a controlat total actul secund. După 9-4 la început, bucureștencele s-au desprins la 20-7, pentru ca apoi să egaleze situația la general, după setul câștigat cu 25-10.

Dinamo a continuat să zburde pe parchet, deschizând cu 10-1 setul al treilea, majorând apoi diferența la 15-3. Argeșul a revenit pentru partea a doua din acest act, dar nu a fost de ajuns să emită orice fel de pretenție, formația în alb-roșu impunându-se în cele din urmă cu 25-18.

Actul al patrulea a adus pentru o bună bucată de timp echilibrul din debutul meciului, cele două combatante mergând aproape cap la cap până la 11-7 pentru Dinamo. Argeșul a întors senzațional, 12-14, dar bucuria nu a durat mult și formația din capitală a trecut iar la conducerea setului, 19-16. Diferența s-a menținut până la ultima minge, pe care Dinamo a câștigat-o, terminându-se cu 25-21 și 3-1 în dreptul bucureștencelor. Alb-roșiile completează astfel tabloul semifinalelor, unde au ajuns celelalte trei formații bine cotate, CS Știința Bacău, CSM Târgoviște și CSM Volei Alba Blaj.

Programul semifinalelor:

CSM Târgoviște – CSM Volei Alba Blaj (ora 14, în direct pe TVR 3)

CS Știința Bacău – Dinamo București (ora 17, în direct pe TVR Cluj)

Foto: Emi Turbuc