Surprizele nu au lipsit din prima zi a turneului Cupei României la volei feminin de la Cluj-Napoca! CS Rapid București, CSU Belor Galați, CSU Medicina Tg. Mureș și FC Argeș Pitești au obținut biletele pentru faza a doua a competiției, rezultatul bombă de joi fiind obținut de argeșence, care au eliminat-o pe CSM Lugoj.

CS Rapid București și CSO Voluntari 2005 au deschis ediția din acest an a Cupei României la volei feminin, desfășurată la Cluj-Napoca. Voluntariul a pornit tare jocul, câștigând autoritar primul set, cu 13-25, după ce a dominat copios actul. Ilfovencele și-au menținut ritmul bun și în setul secund, unde au condus aproape în totalitate. Rapidul a egalat la 24, după ce a revenit incredibil de la -5, ducând actul în prelungiri, unde Voluntari s-a impus cu 27-29.

Giuleștencele au prins curaj după acest moment psihologic, în care au putut reveni pe finalul setului secund, și și-au adjudecat următoarele două acte cu 25-21 și 25-22, meciul mergând în decisiv. Aici tot Rapidul a condus ostilitățile, începând excelent cu 8-2, și în cele din urmă impunându-se cu 15-6, la capătul unui meci maraton, de cinci seturi.

Martins Silva cu 24 de puncte pentru Rapid, respectiv Aleksandra Cveticanin și Loredana Filipaș cu câte 22 de puncte pentru Voluntari, au fost principalele marcatoare ale disputei câștigate cu 3-2 de formația din capitală.

Rapidistele urmează să deschidă și ziua a doua a turneului, vineri de la ora 11, cu CS Știința Bacău.

“U” NTT DATA eliminată clar de CSU Belor Galați

Foto: Emi Turbuc

Pe parchet a venit rândul gazdelor, “U” NTT DATA având de jucat cu CSU Belor Galați, trupă ce pornea drept favorită prin lotul mult mai experimentat și valoros.

Galațiul și-a respectat blazonul și a condus cu 4-6 în debut, înainte ca “studentele” să prindă o serie de patru puncte la rând, pentru 8-6. În ciuda egalării, și apoi a preluării conducerii, Belor nu s-a putut desprinde și tot Clujul conducea la jumătatea setului, 15-13. Oaspetele au prins apoi o serie de patru puncte la rând, 15-17, după care au controlat ultima parte a setului, desprinzându-se la 17-23, înainte să termine cu 20-25 actul.

Setul secund a fost echilibrat în prima parte, unde Universitatea a avut puterea să egaleze în două rânduri, la 9 și 11, dar nu și-a putut menține pasa bună, ultima dată fiind la o distanță agreabilă la scorul de 13-14. Gălățencele au fost mai precise în partea a doua a setului, unde s-au desprins iar, 15-20, terminând actul cu 16-25.

Actul al treilea, și ultimul, a fost la discreția totală a formației în alb-verde, care a condus cu 1-9 sau 3-13, înainte să ducă diferența chiar la +10, scor 6-19. Din acel moment voleibalistele Belorului s-au relaxat, permițând ardelencelor să revină treptat. Deși s-a apropiat la 19-23, “U” nu a avut puterea să ducă eventual setul în decisiv, pierzând cu 19-25 și 0-3 la general.

Galațiul merge mai departe, urmând să joace cu CSM Târgoviște în faza a II-a a Cupei, vineri începând cu ora 14.

Andrea Lakovic (14) și Borislava Saykova (11) au fost principalele marcatoare pentru formația în alb-verde. Din tabăra clujeană Adina Stanciu și Melinda Hușanu au adus cele mai multe puncte, câte 6.

FC Argeș Pitești aruncă bomba în ultimul meci al zilei

Fără disputa dintre CSU Medicina Tg. Mureș și CS Medgidia, din cauza problemelor medicale ce au dus la neprezentarea formației de la Malul Mării, meciul dintre FC Argeș Pitești și CSM Lugoj a pus punct primei zile a turneului Cupei României de la Cluj-Napoca.

Echipa din județul Timiș și-a respectat statutul de favorită în primul set al jocului, pe care l-a început în forță cu 0-4, 3-10 sau 8-13 pe tabelă. Argeșul nu s-a lăsat intimidată de evoluția adversarei și a venit la 14-15, dar nu a putut întoarce scorul. În cele din urmă, CSM Lugoj a reușit o serie impresionantă pe finalul actului, pe care și l-a adjudecat cu 16-25.

Momentele bune ale formației viola dintr-o parte a primului set s-au repetat în al doilea, de data aceasta însă în debut, când FC Argeș a condus cu 7-2. Lugojul a revenit la 10-10, după care s-a dus iar la conducere pe următorul punct, avantaj menținut până la 12-13. Au urmat minutele Argeșului, care s-a desprins la 18-14, de unde nu s-a pus problema învingătoarei în acest act, câștigat cu 25-20 de Pitești.

Seria formației viola a continuat, și după 11-1 în debutul setului al treilea, s-au calmat apele. Deși nu a putut menține avantajul de +10, FC Argeș nu a întâmpinat deloc probleme în acest set, pe care și l-a adjudecat cu 25-18, fiind la câteva zeci de minute de o mare surpriză.

Cu presiunea eliminării premature deasupra capului, fetele din Lugoj și-au revenit pentru moment și au condus cu 5-8 în setul al patrulea. Argeșul nu s-a intimidat și a întors rezultatul, 12-10, după care echipele au mers cap la cap până la 16-19. Pe final Lugojul conducea cu 18-21, dar nu a putut profita de acest avantaj și a cedat în cele din urmă cu 26-24. FC Argeș a câștigat cu 3-1 la general, la capătul unui joc spectaculos, producând rezultatul șoc al primei faze, prin eliminarea uneia dintre favoritele pentru semifinale cel puțin, CSM Lugoj.

Programul complet pentru faza a II-a, ce se va disputa vineri în Sala Sporturilor “Horia Demian”:

Rapid București – CS Știința Bacău (ora 11)

CSM Târgoviște – CSU Belor Galați (ora 14)

CSU Medicina Tg. Mureș – CSM Volei Alba Blaj (ora 17)

Dinamo București – FC Argeș Pitești (ora 20)

Foto: Ovidiu Bujor