• Sunt la mai mare căutare imobilele noi şi se observă dorinţa mai mare de achiziţie a unei case
  • S-a promulgat scăderea TVA-ului de la 19% la 5% pentru imobile
  • Cererea a scăzut din punct de vedere a dorinţei şi se bazează strict pe necesitate

Din cauza pandemiei şi a necesităţii de a sta în casă, românii au început să îşi dorească din ce în ce mai mult un spaţiu în plus, aşadar în achiziţionarea de case de anul acesta se observă creşteri. Mai mult de atât, contextul actual este posibil să îi ajute pe cei interesaţi de a cumpăra o locuinţă, chiar dacă preţurile sunt într-o uşoară creştere.

Alexandru Rădulescu, partener la o firmă de consultanţă în domeniul financiar bancar, ne prezintă preţurile estimative pentru Bucureşti.

„Suntem undeva la un nivel de 470.000 lei valoarea imobilului, în 2019, şi anul acesta undeva la 482.000 lei. Se remarcă o creştere a avansului pe care îl plătesc clienţii pentru achiziţionarea unei locuinţe. Casele sunt un picuţ mai scumpe şi în mare parte datorită inflaţiei, adică vorbim de nişte creşteri nesemnificative, între 2 şi 3,5%. Cererea este cu precădere spre imobilele noi şi în mod special spre zona de case. Cererea a scăzut din punct de vedere a dorinţei şi se bazează strict pe necesitate. Noi ne situăm la un nivel un pic mai ridicat faţă de anul trecut, cu o creştere de aproximativ 15% faţă de anul anterior. Am suferit, practic, o scădere destul de dură în luna mai şi un pic de iunie. Media de piaţă actuală este cea mai mică din ultimii 10 ani încoace, ceea ce e un lucru bun din punct de vedere al ratelor persoanelor care doresc să achiziţioneze un imobil. S-a promulgat legea privind scăderea TVA-ului de la 19% la 5% pentru imobile ce nu pot depăşi 120 de metri pătraţi şi nu pot valora mai mult de 140.000 euro”, explică Alexandru Rădulescu, managing partner SVN Credit România.

Sursa foto: mediafax.ro.