Rezultatele preliminare ale unui studiu de fază a doua arată că vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de Universitatea din Oxford şi AstraZeneca este sigur şi declanşează un răspuns imun similar la adulţii din toate grupele de vârstă.

Rezultatele promiţătoare din faza incipientă au fost publicate joi în The Lancet, una dintre cele mai importante reviste medicale din lume.

Studiul care a inclus 560 de adulţi sănătoşi, inclusiv 240 cu vârsta peste 70 de ani, a constatat că vaccinul este sigur şi a produs un răspuns imun similar în rândul persoanelor cu vârsta peste 56 de ani şi a celor cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani.

Gigantul farmaceutic britanic AstraZeneca, care lucrează în colaborare cu Universitatea din Oxford, a declarat anterior că datele intermediare arată că vaccinul experimental a produs un răspuns imun la adulţii mai în vârstă şi mai tineri, relatează CNBC.

 Un vaccin sigur şi eficient este văzut de mulţi ca o armă decisivă în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, care a luat viaţa a peste 1,3 milioane de oameni din întreaga lume. 

Cu toate acestea, rămân provocări uriaşe înainte ca un vaccin să poată fi lansat. Bătălia globală pentru asigurarea aprovizionării potenţiale a declanşat alarma cu privire la accesul echitabil, în timp ce rămân întrebări legate de logistică, distribuţie şi costuri.

Sursa foto: mediafax.ro.