CFR Cluj debutează pentru al doilea sezon consecutiv în grupele UEFA Europa League, adversară fiind de acestă dată CSKA Sofia. Meciul de joi seara marchează revenirea bulgarilor în grupele europene.

Echipa fanion a Bulgariei, cu 31 de titluri și 20 de cupe, a trecut prin mai mulți ani dificili, presărați cu probleme financiare și administrative. Totul a culminat cu retrogradarea în liga a treia bulgară, din cauza neacordării licenței pentru sezonul 2015/2016.

Foto: Twitter CSKA Sofia

Fanii au fost însă mereu alături de Steaua Bulgariei, reușind să pună suficientă pasiune și presiune pentru a scăpa clubul de conducerea defectuoasă, ajungând acum să fie condus de doi afaceriști (Grisha Ganchev și Yulian Indzhov), iar președinte este fostul mare internațional bulgar Hristo Stoichkov.

Decăderea treptată a emblemei fotbalului bulgar a fost analizată acum câțiva ani în presa din țara la sud de România și poate fi citită aici.

Revenirea în elită și clasări consecutive pe podium

Deși a ajuns să devină un club amator, prin retrogradarea în a treia divizie, CSKA a mărșăluit până în finala Cupei Bulgariei în sezonul 2015/2016, câștigând trofeul. Este de asemenea primul și singurul club, momentan, care a avut statut amator și a ridicat Cupa.

Factorii administrativi au ajutat clubul să revină în prima ligă direct după un an, fără să joace în “B”, printr-o fuzionare cu Litex Lovech, care a ajuns în eșalonul terț.

Promovarea directă a adus din nou performanțe, chiar dacă nu la fel de importante cum erau obișnuiți fanii decenii întregi. Astfel, CSKA s-a clasat de fiecare dată pe podium din sezonul 2016/2017 încoace, fără însă a emite pretenții la titlu alături de Ludogorets Razgrad.

În grupe după începerea competiției din primul tur

Foto: Twitter CSKA Sofia

Cu un lot cotat la 20 de milioane de euro pentru acest sezon, CSKA Sofia a intrat în cupele europene încă din primul tur preliminar. Sirens din Malta a reprezentat primul adversar, întrecut pe teren propriu cu 2-1.

Turul secund a adus apoi un duel în care altă dată pornea cu a doua șansă. BATE Borisov s-a deplasat în Bulgaria și a cedat, 2-0, iar CSKA își continua parcursul imaculat. Turul următor a adus un nou meci acasă, cu B36 Torshavn din Insulele Feroe, o partidă facilă câștigată cu 3-1.

Play-off-ul Europa League a adus și adevărata provocare pentru bulgari, o întâlnire cu FC Basel. În deplasare. Dar Ali Sowe și compania nu s-au intimidat, reușind una dintre surprizele preliminariilor prin eliminarea trupei elvețiene cu 3-1. Amintitul fotbalist african este și golgheterul formației în cupele europene până acum, cu 3 goluri.

O adevărată multinațională

Foto: cska.bg

Deși au o medie de vârstă relativ scăzută, de 25.3 ani, cei de la CSKA au pus accent pe aducerea străinilor, care compun o bună bucată din lot. De aici se remarcă trei brazilieni: Gustavo Busatto, Geferson și Henrique.

Pe lângă aceștia, în lotul bulgarilor se regăsesc și fotbaliști din țări precum Senegal, Irlanda, Franța, Gambia, Portugalia, Congo sau Țările de Jos. În același timp, un singur jucător e local, fundașul central Valentin Antov fiind născut la Sofia.

Conform transfermarkt.com, cel mai valoros fotbalist este Younousse Sankhare (4 mil.), urmat de Ali Sowe (2), Tiago Rodrigues (1.7), Jules Keita (1.3), Geferson (1.2) și Adalberto Penaranda (1).

Pe lângă cei menționați, nume cunoscute publicului pot fi căpitanul Petar Zanev (internațional bulgar în vârstă de 35 de ani), Bozhidar Chorbadzhiyski (trecut pe la FCSB), Tomi Juric (fost la FC Luzern sau Roda Kerkrade) ori Jerome Sinclair (crescut de West Bromwich și Liverpool, adus de la Watford).

Georgi Yonov poate fi un alt nume interesant, existând speculații în presă cum că ar fi dorit de Watford și va fi urmărit de scouteri la meciul cu CFR Cluj.

Palmaresul european cu echipele din România

Foto: DANIEL MIHAILESCU/AFP via Getty Images)

Întâlnirea cu “feroviarii” nu va fi o noutate pentru CSKA în privința duelurilor cu vreo formație din România.

Bulgarii au disputat până acum 8 meciuri cu o reprezentantă a țării noastre, obținând o singură victorie, cu Dinamo București (8-1 în sezonul 1956/1957). În rest au trei remize, toate cu Steaua București, și patru înfrângeri (trei cu Steaua, una cu Dinamo).

De asemenea jocul retur de la Cluj-Napoca va aduce o revenire a bulgarilor în Gruia, unde au evoluat împotriva Stelei în sezonul 2011/2012, în play-off-ul Europa League. Bucureștenii s-au impus atunci cu 2-0 prin golurile lui George Galamaz și Leandro Tatu.

Duelul dintre CSKA Sofia și CFR Cluj este programat joi (22 octombrie) de la ora 19:55 și va marca revenirea în grupele UEL pentru bulgari după sezonul 2010/2011.

Foto: Twitter CSKA Sofia