Comisia Europeană a lansat vineri o consultare prin care invită statele membre şi alte părţi interesate să îşi prezinte opiniile şi observaţiile cu privire la actualele norme ale UE privind ajutoarele de stat aplicabile sprijinului public pentru dezvoltarea reţelelor de comunicaţii în bandă largă, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, notează Agerpres.

Consultarea publică face parte dintr-o evaluare globală de către Comisie a normelor relevante, pentru a stabili dacă acestea sunt încă adecvate scopului lor sau dacă vor trebui actualizate în lumina recentelor evoluţii tehnologice şi ale pieţei. Toate părţile interesate pot participa la consultarea publică până la 5 ianuarie 2021.

Se garantează concentrarea intervenţiilor publice asupra unor domenii care, altfel, ar fi delăsate din cauza lipsei interesului comercial de a investi în ele, şi care sprijină tehnologiile de ultimă generaţie.

În acelaşi timp, orientările vizează şi protejarea investiţiilor private, prevăzând că nu se poate face nicio intervenţie publică acolo unde operatori privaţi au investit sau au planificat în mod credibil să investească.

De la adoptarea, în 2013, a Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru reţelele de comunicaţii în bandă largă şi a normelor RGECA relevante, în 2014, tehnologiile de comunicaţii în bandă largă s-au îmbunătăţit în mod semnificativ, iar nevoile utilizatorilor au crescut, impunând o lăţime de bandă mai mare, precum şi o îmbunătăţire a reţelelor în ceea ce priveşte alţi parametri, precum timpul de aşteptare, disponibilitatea şi fiabilitatea.

Foto: Digi24