Seara de vineri (28.08) la Curtea Artiștilor s-a desfășurat cu un show de stand-up, prezenți de data aceasta la Zalău fiind Ana-Maria Calița, Cristian Dumitru și Bogdan Nițu. Cei trei au ținut publicul aproape cu glumele lor timp de mai bine de o oră, stârnind multe râsete și primind aplauze nenumărate.

Asociația ProTeatru a fost înființată în anul 2018 de tânărul actor Darius Prodan, cu scopul declarat de a promova valorile cultural-teatrale, de a susține tinerii artiști și de a ridica standardul cultural al comunității din care face parte. Biletele pentru ediția a treia din Curtea Artiștilor pot fi găsite și achiziționate de pe pagina https://proteatru.ro/bilete/.

După ce criterii stabiliți subiectele glumelor dintr-un show anume?

Cristian: Aici o să răspund eu, cum e din punctul meu de vedere. Nu am un criteriu anume, sunt inspirate din viața mea. Așa e la mine, ăsta este în cazul meu.

Bogdan: Cum era B.U.G. Mafia, așa e și el, la fel. Totul pleacă din cartier, doar că avea un cartier din acesta mai potolit.

Ana-Maria: Da, și eu mă inspir din ce mi se întâmplă, tot felul de lucruri pe care le exagerez evident sau le pun într-un context care poate e mai amuzant decât este în realitate. Unele sunt amuzante de la sine, nu trebuie să lucrez foarte mult și atunci e minunat, dar de multe ori trebuie să le așezi în așa fel încât să creezi povestea respectivă și contextul funny.

Bogdan: Cred că despre asta e până la urmă stand-up-ul. Adică trebuie să vorbești despre lucruri care ți se întâmplă, să le expui într-o manieră amuzantă și să mai inserezi și anumite glume pe care le lucrezi și la care pierzi nopți și vine lumea și nu plătește bilet degeaba.

Care sunt principalele diferențe între proiectele de stand-up online și show-urile live?

Cristian: E foarte ciudat să faci stand-up comedy online, Ana poate să ne zică mai bine, pentru că ea a și făcut asta. Se pierde cumva legătura cu publicul, ceea ce e foarte nasol în genul acesta de umor.

Ana-Maria: Da, da, da, a fost foarte ciudat. Am avut această experiență pentru că am fost nevoită, fiind această situație (n.r. pandemia), și a fost super ciudat că m-am filmat într-o cameră, unde eram cu cameramanul și alte două persoane și pur și simplu vorbeai cu camera. A fost foarte ciudat, pentru că în stand-up ai nevoie de răspunsul imediat și de interacțiunea cu oamenii. La teatru cumva o mai poți face, deși e ciudat și acolo, dar ești cu colegii pe scenă, e altceva. Dar la stand-up chiar ai nevoie de public și a fost o senzație ciudată, dar o experiență până la urmă.

Cristian: Sperăm să nu ajungem să facem așa!

Bogdan: E o distanțare chiar și aici, când publicul are mască și nu le vezi expresia, nu înțelegi ce vor să-ți transmită înapoi. Dar înțelegem situația și trebuie să ne adaptăm oarecum, că nu o să dureze toată viața.

Cristian și Ana-Maria: Să sperăm! (amândoi râd)

Ce părere aveți despre Curtea Artiștilor?

Bogdan: Mie îmi place la Curtea Artiștilor foarte mult piscina de la vecini, extraordinar. Poate o s-o putem folosi pe viitor.

Ana-Maria: Mie mi se pare un proiect interesant. Când am aflat de chestia asta, mi s-a părut o treabă foarte tare, faptul că ajuți artiștii, că promovezi și ai creat un spațiu special pentru ei, chiar mi se pare minunat. Când am ajuns aici și am văzut locul efectiv cum arată, eram „wow”. Chiar este foarte fain, plus că totul este pregătit: scenă, sunet, totul a fost minunat.

Cristian: Dacă e să aducem un plus pe viitor, ar trebui să existe și un bar, unde poți să bei și tu ceva când vii aici. În rest e ok!

Ana-Maria: E o treabă foarte interesantă, e foarte bine ce face Darius și trebuie să-l susțineți cu toții, să facem spectacole și să promovăm arta și să fie frumos!

Interviu realizat de Evelin Ambrus

Fotografii: Evelin Ambrus