Primele meciuri oficiale de handbal pentru echipele masculine românești au adus evoluții și rezultate contrastante în prima manșa a turului I preliminar din European Handball League, fosta Cupă EHF.

Potaissa Tuda a intrat prima în ritmul jocurilor europene, pe teren propriu cu HRK Gorica din Croația. Deși beneficiază de mai multă experiență în jocurile tari, Turda nu și-a putut menține nivelul din prima parte, pe care a câștigat-o cu 12-11.

Gorica a pornit ca din tun în a doua repriză și a încasat un singur gol în 10 minute, spre frustrarea antrenorului Potaissei, Horațiu Gal. Croații și-au format la un moment dat un avans de cinci goluri, de unde erau greu pentru magnifici să revină.

Finalul a adus victoria oaspeților, de la care s-au remarcat Davor Cavar cu 8 goluri și portarul Tomislav Sladoljev cu 35% mingi apărate. Din tabăra Turzii merită notați Cristi Ghiță (7 goluri) și Gică Cîntec (4), dar și George Șelaru în poartă cu câteva intervenții bune în a doua parte a meciului.

Foto: Facebook Potaissa Turda

Dobrogea Sud Constanța, cu un pas în turul următor. Ionuț Nistor Ioniță a fost imperial împotriva adversarilor ruși

Foto: Ziua de Constanța

Spre deosebire de Turda, HCDS a controlat jocul din primul până în ultimul minut tot pe teren propriu, cu rușii de la HC Victor.

Dacă în primele 30 de minute rușii au ținut relativ aproape și au intrat la cabine cu -3 pe tabelă (11-8 pentru români), în partea secundă s-a văzut diferența de valoare, Constanța formându-și un avans de 9 goluri, 25-16, cu puțin înainte de final.

În urma unui timp de odihnă solicitat, s-a făcut chiar diferența de +10 pentru dobrogeni, prin reușita lui Ionuț Nistor Ioniță.

Până la urmă 26-18 s-a terminat și Constanța pare foarte aproape de calificarea mai departe, în urma unei evoluții solide. Ionuț Nistor Ioniță a fost omul meciului, cu 11 goluri din 11 aruncări, alături de portarul Ionuț Iancu, cel care a avut 54% mingi apărate. De la HC Victor a ieșit în evidență Anton Volkov, cu 5/7 la nivelul aruncărilor.

Returul acestui tur preliminar se va disputa săptămâna viitoare, urmând ca Turda să evolueze pe 5 septembrie, iar HCDS o zi mai târziu.

Foto titlu: Facebook HC Dobrogea Sud Constanța