CFR Cluj a ratat și în acest an șansa să evolueze în grupele Champions League, trupa din Gruia fiind eliminată de Dinamo Zagreb cu 6-5 la penalty-uri, după 2-2 după 120 de minute!

REPRIZA I

Croații, deși le-au lăsat posesia inițial clujenilor în debutul jocului, au reușit să fie ceva mai periculoși în fața porții. Orsic și Majer au semnat primele șanse de gol (11) la câteva secunde distanță, extrema stângă fiind mai aproape să marcheze.

Golul a venit trei minute mai târziu, când același Mislav Orsic s-a jucat cu defensiva feroviară, bătându-l clar pe Kevin Boli într-un duel unu contra unu. Scăpat fără marcaj în careu, croatul a tras la poartă, Bălgrădean a respins, dar defectuos, iar Amer Gojak a fost pe fază pentru a trimite mingea în poartă pentru a semna avantajul pe tabelă al celor de la Dinamo Zagreb. Golul contra CFR-ului a fost al 15-lea pentru Gojak în tricoul croaților, la al 155-lea joc oficial.

Condusă pe tabelă și obligată să marcheze pentru a rămâne în cărțile calificării, CFR Cluj a ieșit la atac, dar fără vreo șansă serioasă. Singurul șut pe poartă ]n prima repriză a venit în minutul 37, când în urma unei lovituri libere Deac a trimis în zid, balonul a ajuns la Burcă, dar fundașul luat de la FC Botoșani nu l-a putut învinge pe Dominik Livakovic, portarul respingând în corner.

Dinamo Zagreb își putea majora avantajul pe tabelă spre finalul primei părți, când din nou Orsic (39) l-a pus la treabă pe Bălgrădean. Goalkeeper-ul clujean a reușit să atingă mingea și s-o devieze în bara transversală înainte de a ieși în corner.

De altfel, prima repriză a fost caracterizată de un joc fragmentat, cu arbitrul Antonio Emanuel Nobre fluierând aproape orice contact dintre jucători.

REPRIZA II

Asemenea primelor minute din startul jocului, CFR Cluj s-a aflat în posesia mingii mai mult, de data aceasta nou intratul Mario Rondon scăpând în bandă fără să fie atacat decisiv, dar șutul acestuia a trecut pe lângă poarta lui Livakovic (47).

Avantaj numeric pentru CFR din minutul 50 încolo

Insistența “feroviarilor” s-a văzut în minutul 52, când s-a obținut o lovitură de pedeapsă și eliminarea fundașului central Teophile-Catherine, dar Ciprian Deac nu a reușit să-l învingă pe Dominik Livakovic de la punctul cu var, pentru ca mai apoi pe mingea a doua Djokovic să șuteze direct în conaționalul său din poarta lui Dinamo Zagreb.

În ciuda lipsei unui om de bază din teren pentru restul meciului, Dinamo Zagreb a fost capabilă să ajungă la poartă, dar Ivanusec a trimis slab din interiorul careului (63). La faza imediat următoare, Michael Pereira a prins un șut excepțional de la peste 20 de metri, cu larga contribuție a portarului Livakovic și scorul pe tabelă s-a modificat, 1-1! Francezul a marcat primul său gol în preliminariile UEFA Champions League, la a patra apariție.

Au urmat noi ocazii pentru campionii României, Paulo Vinicius fiind aproape să-l învingă pe Livakovic, dar croatul a fost bine poziționat pe linia porții (69), iar două minute mai târziu Burcă și-a încercat norocul, dar șutul acestuia deși a fost puternic, nu a fost bine plasat.

Oaspeții au dat noi semne de revenire, întâi prin Stojanovic (74), care a parcurs peste 40 de metri fără să fie jenat și a putut șuta, dar Bălgrădean a respins ușor.

Contrar cursului jocului, Dinamo Zagreb a trecut din nou în avantaj, Lirim Kastrati (78) aflându-se la finalizare după o nouă eroare în defensiva CFR-ului. Același Kastrati putea face 3-1, dar l-a nimerit pe Bălgrădean dintr-o poziție dificilă, din interiorul careului (80).

Debeljuh duce meciul în prelungiri cu un gol la debut. Rondon a fost schimbarea inspirată în trupa lui Dan Petrescu

În prelungirile partidei, CFR a dat lovitura și a egalat prin Debeljuh (90+3), atacantul venit de la Sibiu fiind la primul gol în tricoul vișiniu. Faza a fost însă construită perfect de Mario Rondon, care i-a oferit vârfului de atac o pasă excepțională pe poziție viitoare.

PRELUNGIRILE

Caracterizată de pragmatism în mare parte, prima repriză de prelungiri putea aduce la final un gol al croaților, Bălgrădean ezitând la șutul lui Stojanovic, iar Kastrati a trimis peste după ce balonul a ajuns la el (104), după ce anterior CFR-ul a avut două ocazii prin Golofca (98) și Debeljuh (102).

“Feroviarii” au presat în a doua parte a prelungirilor, Bordeianu având un șut puternic, respins însă în corner (108). Câteva zeci de secunde mai târziu, balonul a ajuns din nou în careul croaților, Rondon reluând cu capul (110) la o fază în care s-a dat fault în atac până la urmă.

S-a trecut la loviturile de departajare, după 2-2 după 120 de minute de joc. Croații s-au impus cu 6-5, după ce pentru CFR au ratat Golofca și Boli. Aventura europeană va continua însă în preliminariile Europa League, în turul al treilea.

CFR Cluj (4-1-4-1): 34.Bălgrădean – 45.Camora, 21.Boli, 55.Paulo Vinicius, 3.Burcă (16.Susic ’82) – 37.Bordeianu (94.Itu ‘113) – 11.Pereira (23.Golofca ’68), 8.Djokovic, 10.Deac, 27.Chipciu (99.Rondon ‘46) – 22.Debeljuh. Antrenor: Dan Petrescu

Dinamo Zagreb (4-3-3): 40.Livakovic – 22.Leovac, 66.Dilaver, 28.Theophile-Catherine, 30.Stojanovic – 5.Ademi, 17.Ivanusec (21.Petkovic ’68), 14.Gojak – 99.Orsic (2.Moharrami ‘118), 11.Gavranovic (32.Gvardiol ’54), 10.Majer (20.Kastrati ’54). Antrenor: Zoran Mamic

Arbitru: Antonio Emanuel Nobre / asistenți: Bruno Jesus și Nuno Felipe Fereira (toți din Portugalia)

Foto sus: ProSport