Dinamo Zagreb este nu doar cea mai bună și titrată echipă din Croația, cu ale sale 21 de titluri de campioană, ci și cea mai scumpă formație din 1.HNL Liga, valorând 86.1 milioane de euro. Din această sumă, aproape o treime o compun următorii jucători: Dominik Livakovic (portar, 12.5 milioane euro), Bruno Petkovic (atacant, 11 mil. euro), Mislav Orsic (extremă stânga, 7.5 mil. euro), Josko Gvardiol (fundaș central, 6 mil. euro) și Arijan Ademi (mijlocaș central defensiv, 5.5 mil. euro).

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

În actualul sezon, croații beneficiază de 31 de jucători, cu media de vârstă de 26 de ani, jumătate din lot fiind reprezentat de străini, începând cu elvețieni, bosnieci, macedoneni, polonezi, nigerieni sau sârbi. Un aspect foarte interesant îl reprezintă însă faptul că în ultimii 5 ani, campioana Croației a vândut de 136.4 milioane euro, fiind din acest punct de vedere unul dintre principalele cluburi de export din Europa de Est.

Veniri și plecări în vara lui 2020

Foto: transfermarkt.de

În nota ultimelor sezoane, cei porecliți „Modri” au vândut cel puțin un jucător important din lot, de această dată fiind vorba despre Nikola Moro, cel care a plecat la Dynamo Moscova pentru 8.5 mil. euro. Pe lângă Moro, pe bani a fost vândut portarul Adrian Semper (Chievo Verona, 1.5 mil.), iar Marko Mikulic și Borna Petrovic au fost cedați pe gratis la Mauerwerk și TSV Hartberg, ambele echipe din Austria.

Sosirile de asemenea au rămas moderate, conform tradiției, pe lângă cei reveniți din împrumut fiind achiziționați pentru un total de 2 milioane euro jucătorii Kristijan Jakic (1.2 mil.), Stefan Milic (500 mii euro) și Marko Tolic (300 mii euro).

O noutate găsim și pe banca tehnică, unde a fost pus din 7 iulie 2020 croatul Zoran Mamic, fost jucător și antrenor la Dinamo Zagreb în trecut. Mamic a revenit practic acasă după câteva contracte în Arabia Saudită și în Emirate.

Jucători notabili și tineri cu potențial

Deși are un lot de jucători multicultural, Dinamo Zagreb dispune și de 5 jucători născuți în capitala Croației, fiind vorba despre Josko Gvardiol, Amer Gojak, Antonio Marin, Sandro Kulenovic și Bojan Knezevic. Dintre aceștia, cea mai mare experiență o are Gojak, cu 104 apariții pentru club.

În privința vechimii în lotul lui Dinamo Zagreb, lider este Arijan Ademi cu 253 de meciuri jucate. Au depășit 100 de partide în tricoul alb-albastru și jucătorii Gojak, Stojanovic, Livakovic, Ivo Pinto (fost jucător la CFR).

Foto: The SportRush

Mislav Orsic pare să fie cel mai periculos nume din atacul adversarei CFR-ului, acesta strângând 35 de goluri în 88 de meciuri, fiind cel mai bun marcator dintre jucătorii actuali.

În ceea ce privește tinerii, Gvardiol este momentan cel mai tânăr marcator din lotul lui Zoran Mamic, croatul la marcând la vârsta de 17 ani, 9 luni și 10 zile (1-0 cu Inter Zapresic în sezonul anterior). Lovro Majer este un alt nume de notat, fiind cel mai bun marcator momentan, cu 2 goluri în 2 meciuri și e curtat de Birmingham City, din liga secundă engleză.

Recordul european anul trecut

Foto: Euronews

Asemenea sezonului actual, Dinamo Zagreb a evoluat și în stagiunea 2019/2020 în preliminariile UEFA Champions League, tot din turul secund. Dubla cu georgienii de la Saburtalo nu a reprezentat un pericol deloc, DZG trecând cu 5-0 la general. În turul al treilea au întâlnit campioana Ungariei, Ferencváros Budapesta, iar după 1-1 pe teren propriu, s-au impus categoric în deplasare, 4-0. În play-off au avut de jucat cu Rosenborg, de care au trecut cu 3-1 la general.

Calificați în grupele celei mai importante competiții intercluburi din Europa, cei de la Dinamo Zagreb au prins o grupă echilibrată, cu Manchester City, Atalanta Bergamo și Șahtior Donețk. Grupa C au terminat-o pe ultima poziție, cu 5 puncte, după 4-0 cu Atalanta și două remize cu campioana Ucrainei, 2-2 și 3-3.

În ceea ce privește sistemul de joc, în sezonul trecut a părut ca Dinamo Zagreb să prefere formația 4-3-3, cu schimbări în 4-2-3-1 sau 4-1-4-1 în funcție de caracteristicile adversarului sau de importanța meciului. În cele două jocuri din sezonul 2020/21, antrenorul Zoran Mamic a mers pe „clasicul” 4-3-3, formația fiind de success, prin două victorii în campionat, 6-0 cu Lokomotiva Zagreb și 1-0 cu NK Istra.

Nume importante vândute

Foto: AS

Având o bază de tineret sănătoasă și crescută cu cap în decursul anilor, Dinamo Zagreb a reușit câteva tunuri financiare de-a lungul ultimilor 15 sezoane. Astfel, Marko Pjaca este cel mai scump jucător cumpărat vreodată de la croați, pentru 23 milioane euro de Juventus în sezonul 2016/17, fiind urmat de Luka Modric (21 mil., de Tottenham în 2008/09) și Dani Olmo (19 mil., de RB Leipzig în sezonul anterior). În schimb, la capitolul veniri, Marko Rog a reprezentat apogeul, pentru mijlocașul central plătindu-se suma de 5 milioane euro în 2015/16, pentru a fi achiziționat de la RNK Split.

Luând în considerare felul în care funcționează partea economică la Dinamo Zagreb, cu sumele importante pe care pot exporta an de an, dar și faptul că în ultimii 5 ani, au fost în patru rânduri în grupele unei competiții europene, campioana Croației pare să aibă un ușor avantaj moral, dat în special de experiența în meciurile importante, de calificare.

„Logic, ne gândim la grupele Champions League, am jucat atâția ani la acel nivel. Dar o luăm pas cu pas. Respectăm CFR Cluj și am venit să obținem calificarea” (Zoran Mamic, antrenor Dinamo Zagreb)

„I-am urmărit pe video, știm că CFR este o echipă de nivel european. Și dacă jucam acasă la noi tot aceleași șanse, 50-50 la sută, erau. Dar Dinamo Zagreb va pleca învingătoare de la Cluj, așa credem noi” (Emir Dilaver, fundaș Dinamo Zagreb)

Foto titlu: Dan Tăuțan