Un nou show de improvizație s-a jucat pe scena Curții Artiștilor, de data aceasta în amfiteatrul Parcului Tineretului din Zalău (19.08). ImproVshow Silver – un show super-energic cu oameni alimentați de dragostea pentru teatru și baterii Duracell. O trupă formată din 4 foști colegi la aceeași facultate de actorie – actualmente actori în cele 4 zări, reîntâlniți la o chemare pentru a zgudui scenele din temelii, cu ajutorul nebuniei de care dispun! Pe scenă au urcat „jucătorii” Norbert Boda, Andrei Gîjulete, Andrei Han și Alex Macavei, în timp ce fondatorul ProTeatru, Darius Prodan, a fost invitatul special al spectacolului.

Asociația ProTeatru a fost înființată în anul 2018 de tânărul actor Darius Prodan, cu scopul declarat de a promova valorile cultural-teatrale, de a susține tinerii artiști și de a ridica standardul cultural al comunității din care face parte. Biletele pentru ediția a treia din Curtea Artiștilor pot fi găsite și achiziționate de pe pagina https://proteatru.ro/bilete/.

Norbert Boda (actor și regizor la Teatrul Municipal Baia Mare): Tânăra generație se confruntă cu oportunitățile

Care sunt problemele de zi cu zi cu care se confruntă un actor sau regizor tânăr din România?

În acest moment problemele cele mai mari cu care se confruntă un regizor sau actor tânăr, mai ales în situația actuală, sunt să găsească un proiect, să existe un buget. Problemele multe sunt din punct de vedere financiar, în destule cazuri. În plus, termină foarte mulți studenți. Anul acesta au terminat 60 la București, 20 la Cluj-Napoca, încă 10 sau 15 la Sibiu și e o perioadă în care teatrul e puțin pe pauză. Tânăra generație se confruntă cu oportunitățile!

Ce părere ai despre Curtea Artiștilor?

Am o părere foarte bună despre proiectul pe care l-a înființat Darius Prodan, pentru că din câte am înțeles, în Zalău nu este niciun teatru. A fost o inițiativă foarte bună, a fost mediatizată peste tot, inclusiv în București. Auzeam de foarte multe ori de la oameni din breaslă despre acest proiect și eram foarte încântat. Anul trecut a fost un spectacol pe care l-am regizat în cadrul acestui proiect, pentru care m-am bucurat că a fost și bine primit. Chiar mă bucur pentru proiectul lui Darius și sper să avem colaborări în viitor!

Andrei Gîjulete (actor la Teatrul de Nord și Teatrul Regina Maria): „În teatru repeți parcursul personajului și ai cumva o creștere firească

Din ce punct de vedere crezi că se diferențiază un rol dintr-un film de un rol jucat într-o piesă de teatru?

Cred că există mici diferențe. În teatru, când te apuci să repeți, ai parcursul personajului. Poți să începi să lucrezi din prima zi, de la prima până la ultima scenă și ai o creștere cumva firească. Crești ușor-ușor și-ți dai seama unde e, ai o linie pe care o parcurgi. În film faci astăzi prima scenă și mâine ultima scenă și nu știi exact cum e. Este puțin mai complicat și cred că acolo e o mică diferență. Mie personal îmi place mai mult la teatru.

Ce părere ai despre Curtea Artiștilor?

Mi se pare ceva fantastic! Acum când toată lumea stă și se chinuie să joace oriunde, aici se petrec o groază de lucruri. Mi se pare incredibil!

Alex Macavei (actor la Teatrul Municipal Baia Mare): „E foarte important ca tu să-ți asumi decizia, să nu fie doar o bucurie de moment, dar să-ți asculți instinctul și să nu te lași bulversat de cei din jur

Ce i-ai răspunde unui părinte care își împiedică copilul să dea la actorie?

Cred că i-aș spune să-l lase pe copil să se gândească și să vină decizia de la el. Cred că asta e foarte important, să-ți asumi tu decizia, nu să fie doar o bucurie de moment, să gândești puțin, dar cumva să-ți asculți și instinctul, să nu te lași bulversat de cei din jur. Deci i-aș spune să-l lase să gândească scă puțin.

Ce părere ai despre Curtea Artiștilor?

Sincer pe mine mă bucură foarte tare, chiar mă bucură, cu atât mai mult cu cât e situația aceasta cu pandemia și mi se pare care are o energie specială, tinerească și asta îmi place!

Andrei Han (actor la Teatrul Municipal Baia Mare): „Îmi place ca lumea să vadă cât de mișto poate să crească la Zalău o chestie din inițiativa unui puști

Mă bucur că am fost invitat aici împreună cu ImproVshow Silver. Foarte mișto atmosfera în acest amfiteatru în aer liber, pe care noi nu-l avem la Baia Mare, ceea ce ne provoacă invidie cumva. M-am simțit foarte bine timp de o oră și jumătate cu show-ul acesta, a fost mult, n-am mai făcut demult un show așa lung. Parcă am fi continuat un pic și parcă vrem să ne întoarcem în toamnă, pentru că e foarte frumos. E foarte mișto ceea ce faceți aici la teatru și crește foarte drăguț. Îmi place să distribui postările voastre, să vadă lumea cât de mișto poate să crească la Zalău o chestie, din inițiativa unui puști până la urmă, care reușește să facă ce nu au făcut mulți alții în țară care poate ar fi avut putere mai mare. Cred că ai o gașcă foarte mișto, Darius, și profită din plin de energia și de disponibilitatea lor, pentru că pe spinarea entuziasmului lor cred că o să crească un teatru foarte drăguț aici la Zalău și cred că aveți nevoie de asta.

Interviu realizat de Evelin Ambrus

Fotografii: Evelin Ambrus