Luna august a debutat la Curtea Artiștilor cu un spectacol despre condiția muncitorului zălăuan din timpul perioadei comuniste, dar și în era democratizării. Astfel, miercuri seara (5 august), în regia Adinei Lazăr, actorii Ioana Chitu, Emanuel Cifor, Lucian Teodor Rus și Simina Seliștean au adus piesa „Fabrici și uzine. Spectacolul FABRICI ȘI UZINE spune poveștile a patru foști angajați ai fabricii Armătura din Zalău, cu visele, așteptările și dezamăgirile pe care le-au avut, atât înainte, cât și după revoluție. Destinul Armăturii din Zalău nu este unic: el reprezintă parcursul multor întreprinderi industriale de pe teritoriul României în perioada de tranziție. FABRICI ȘI UZINE dezvăluie ce a însemnat privatizarea pentru omul de rând și cum a fost ea resimțită dincolo de „jocurile înalte”.

Asociația ProTeatru a fost înființată în anul 2018 de tânărul actor Darius Prodan, cu scopul declarat de a promova valorile cultural-teatrale, de a susține tinerii artiști și de a ridica standardul cultural al comunității din care face parte. Biletele pentru ediția a treia din Curtea Artiștilor pot fi găsite și achiziționate de pe pagina https://proteatru.ro/bilete/.

Emanuel Cifor (actor, colaboratorul Asociaţiei Create.Act.Enjoy): Acest spectacol a fost într-un fel o noutate pentru mine și a trebuit să mă adaptez acestui stil”

Cum te-au schimbat acei câțiva ani din străinătate pe plan profesional? Ce idei de acolo ai reușit să adaptezi în România?

În contextul spectacolului, că până la urmă despre acest spectacol e vorba, nu am avut nevoie să apelez prea mult la experiența din străinatate. Eu am putut să discut despre toată perioada comunistă cu tatăl meu și mi-a oferit destule informații încât să pot să internalizez și eu, într-o anumită măsură evident, experiența lui în perioada comunistă. Adevărul e că pentru acest tip de teatru, documentar, așa cum este denumit, eu din străinătate nu am avut deloc de-a face cu el, n-am avut experiențe în sensul acesta. Așa că într-un fel a fost o noutate pentru mine, și defapt, a trebuit să mă adaptez acestui stil și modului de repetiții pe care l-am avut pentru prima dată. Textul tot îmi venea, tot era schimbat. Așa cum bine știm, textele sunt toate unu-la-unu cu cuvintele persoanelor reale care au muncit în Armătura. A fost o experiență inedită pentru mine!

Ce părere ai despre Curtea Artiștilor?

Este un proiect extraordinar, nu am decât respect pentru toți cei implicați și mai ales pentru Darius. S-a nimerit să fie exact la momentul oportun acest proiect și este extraordinar că se întâmplă. Sper să continue, să se dezvolte și să fie ca o punte de lansare pentru și mai multe proiecte și activități artistice în Zalău.

Adina Lazăr (regizor) și Ioana Chițu (actriță, Macaz Bar Teatru): „Spectacolul e bazat pe interviuri și oamenii chiar există”

Care au fost cele mai mari dificultăți în documentarea acestui spectacol?

Cred că să luăm legătura cu autorități sau cu oameni care au avut posturi de conducere în întreprinderea Armătura Zalău.

V-ați lovit de anumite reticențe din partea oamenilor?

Nu! Chiar sub protecția anonimatului, oamenii ne-au spus tot felul de lucruri. Spectacolul e bazat pe interviuri și oamenii chiar există.

Ce părere aveți despre Curtea Artiștilor?

Ioana: Pentru mine e prima oară când vin aici, mi se pare o idee minunată mai ales în contextul acesta, în care nu putem juca în interior. Sper să mai vin, îmi place că zălăuanii sunt interesați și participă. Sper să se facă tot mai multe proiecte și să invite cât mai mulți artiști!

Lucian Rus (actor, Reactor Cluj): „Munca de actor poate fi solicitantă, dar nu zic că te epuizează”

Știu că ai lucrat și într-un film. Care experiență ți se pare mai solicitantă dintre teatru și film?

Ambele au provocările lor și pot fi într-un fel dificile. E greu de spus că e mai greu într-o parte sau în alta. Filmul pe care l-am făcut m-a consumat destul de mult sincer, dar mi-a plăcut enorm. Mi-a plăcut textul, echipa, îmi doream să lucrez cu Radu Jude. Am fost foarte implicat în realizarea acelui film și asta da, m-a solicitat, dar a fost și pe o perioadă mai lungă. În general munca de actor poate fi solicitantă, dar nu zic că te epuizează, ci în sensul în care e o anumită doză de implicare necesară și muncă, nu neapărat în sensul clasic al cuvântului.

Ce părere ai despre Curtea Artiștilor?

Mi se pare o inițiativă foarte bună, mai ales că trăim perioada pe care o trăim și cred că oamenii vor să vadă spectacole în aer liber. Bine că aici se poate face asta, ținând cont de anumite măsuri de siguranță. Mi se pare o idee foarte bună!

Simina Seliștean (actriță): „E mult mai interesant să auzi lucruri despre trecut de la oamenii care l-au trăit, decât din cărțile de istorie sau de la profesori”

Ce lucruri noi despre regim ai aflat în timpul documentării acestui spectacol?

Eu nu m-am ocupat de documentare, dar desigur că am avut acces la interviurile integrale, pe baza cărora s-a scris și spectacolul. Normal că am aflat foarte multe chestii despre Zalău și despre Armătura, pentru că nu am crescut în orașul acesta și nu m-a interesat foarte tare istoria orașului, dar acum am cumva o perspectivă mai largă asupra orașului acesta care e industrial. Nu știam aproape nimic despre Armătura și cumva am descoperit povestea fabricii. Logic că atunci când știi mai multe despre un loc, devine mai interesant, sunt mai multe conexiuni. Am aflat multe și despre regimul trecut, despre perioada de tranziție. Mi s-au oferit perspective noi și totdeauna e mult mai interesant să auzi lucruri despre trecut de la oamenii care l-au trăit, decât din cărțile de istorie sau de la profesori.

Ce părere ai despre Curtea Artiștilor?

Îmi place foarte mult, îmi plac ideile pe care le au oamenii din proiect. Cred că e super venit într-un oraș mic ca și al nostru, care n-a avut niciodată teatru și pentru care, știu din anii trecuți, că era destul de dificil aduci cultură. E dificil într-un oraș mic să aduci cultură, să oferi cultură și să creezi cultură, și cumva e un demers foarte bine venit, foarte util și foarte foarte fain!

Interviu realizat de Krisztian Bucsi
Fotografii: Krisztian Bucsi