Pentru al treilea an consecutiv, trupa ImproStory a urcat pe scena Curții Artiștilor, cu un show de improvizație ce a durat mai mult de o oră miercuri seara (29 iulie) la Zalău. Mihai Alexandru, Radu Tudosie, Alexandru Cazan și Laurențiu Vlad, acompaniați la pian de Aurelian Epuraș, au adus publicului o serie de scenete improvizate pe loc, pornind de la un cuvânt cheie sau de la o locație aleasă de spectatori.

Asociația ProTeatru a fost înființată în anul 2018 de tânărul actor Darius Prodan, cu scopul declarat de a promova valorile cultural-teatrale, de a susține tinerii artiști și de a ridica standardul cultural al comunității din care face parte. Biletele pentru ediția a treia din Curtea Artiștilor pot fi găsite și achiziționate de pe pagina https://proteatru.ro/bilete/.

Mihai Alexandru (actor la Teatrul Dramatic „Ion D. Sârbu” din Petroșani): „Menirea improvizației în arta actorului este să-ți dezvolte abilitățile de a fi cât mai natural pe scenă și de a te scoate din orice situație”

Care este menirea improvizațiilor voastre?

Menirea este să distrezi publicul spectator, să-l faci să se simtă cât mai bine. Menirea improvizației în arta actorului este să-ți dezvolte abilitățile de a fi cât mai natural pe scenă și de a te scoate din orice situație. Dacă ești în impas pe scenă, dacă uiți de exemplu o replică, tu știi situația, știi ce ai de jucat și atunci improvizezi. Asta este la bază tehnica de improvizație. Dar în show-ul nostru de improvizație, menirea este de a face publicul să se simtă cât mai bine, de a-l atrage în mijlocul nostru, de a-l destinde și de a-l distra până la urmă.

Care e părerea ta despre Curtea Artiștilor?

Mi se pare o super inițiativă! Cred că este printre puținele astfel de inițiative din țară. Sunt foarte puțini oameni care încearcă să țină vie cultura și într-un oraș cum este Zalăul cred că este oxigen curat pentru oamenii de cultură. Aici pot veni oamenii iubitori de teatru, iubitori de spectacole de toate genurile, să se delecteze, să-și umple sufletul și cred că este un lucru benefic pentru comunitate și pentru dezvoltarea ei pe toate planurile. Cred că orașele se dezvoltă în primul rând cultural, după care se dezvoltă economic.

Alexandru Cazan (actor la Teatrul Dramatic „Ion D. Sârbu” din Petroșani): „Improvizația îmi place pentru că putem fi noi, dar transpuși în diferite situații”

Care sunt avantajele pregătirii unui impro în echipă?

Diversitatea, divertismentul între noi, faptul că ne simțim bine și facem tot ce ne trece prin cap, putem să fim orice, este superb. Improvizația îmi place mai mult pentru că putem fi noi, dar transpuși în diferite situații, care mai de care mai ciudate, mai bizare, mai hilare. Asta ne dă nouă energie! Pe lângă teatru, pe care îl facem în fiecare zi și cu același drag, improvizația ne oferă altceva, un alt fel de energie.

Care e părerea ta despre Curtea Artiștilor?

Curtea Artiștilor este o inițiativă superbă! Vin aici cu băieții de 3 ani, susțin ce face Darius în continuare, pentru că e mai rar, mai ales într-un oraș ca Zalăul, care nu are un teatru. Ceea ce face este superb, păcat că ține atât de puțin. Ar fi frumos să fie susținut de autoritățile locale și să dezvolte acest proiect. Eu îl susțin și promit că voi veni aici cu același drag mereu!

Radu Tudosie (regizor, actor la Teatrul Dramatic „Ion D. Sârbu” din Petroșani): „Un show de improvizație trebuie făcut în primul rând cu prieteni și cu oameni care se înțeleg

Care crezi că e cel mai important aspect în organizarea unui show de impro?

În primul rând trebuie făcut cu prieteni și cu oameni care se înțeleg. Apoi antrenamentele, pentru că așa le numim noi, nu repetiții. Repetiții faci la teatru, atunci când repeți același lucru. Aici facem doar regulile de bază și de acolo ne jucăm și ne simțim bine unul cu altul, ne jucăm.

Care e părerea ta despre Curtea Artiștilor?

E foarte tare chestia asta pe care a făcut-o Darius. Eu sper să rămână în continuare, să se creeze în fiecare an acest eveniment și să dureze, dacă se poate, din ianuarie până în decembrie. Cum venim de trei ani de zile, se vede cum evoluează chestiile, de fiecare dată mai mult, mai mult. Începe și el poate să aibă mai mulți sponsori și cu cât are mai mulți sponsori, cu atât o să fie și mai fain. Credeți-mă că e foarte fain să ai teatru în oraș!

Laurențiu Vlad (actor la Teatrul Dramatic „Ion D. Sârbu” din Petroșani): „Publicul are un cuvânt important de spus în genul acesta de spectacol”

Care sunt riscurile întâlnite în cadrul unui show de impro?

Acest gen de spectacol ține foarte mult de implicarea publicului. Noi primim foarte multe sugestii de la voi, publicul, și dacă sunt cât mai multe și mai generoase, atunci avem și noi de ce să ne legăm și ce să dezvoltăm. Asta ar fi cea mai mare problemă la impro. Poți să ai o zi bună sau o zi proastă, dar n-ar trebui să ai o zi proastă, pentru că noi întotdeauna ne distrăm la impro. Dar da, publicul are un cuvânt important de spus în genul acesta de spectacol.

Care e părerea ta despre Curtea Artiștilor?

Suntem foarte bucuroși de fiecare dată când Darius ne invită, deja ImproStory are o tradiție de a reveni aici la Curtea Artiștilor. Darius face o treabă foarte bună și bineînțeles că voi (n.r. voluntarii) îl ajutați foarte bine și sper ca în continuare să îi fiți alături, pentru că o singură persoană nu poate face atât de multe. Dar dacă are o echipă puternică în spate, se realizează multe chestii frumoase! Am văzut că au fost spectacole foarte bune invitate: Maia Morgenstern, Florin Piersic junior, ImproStory. Deci numai nume grele. Mulțumim mult că ne-ai invitat, Darius, și știi că mereu ai ușa deschisă la noi și venim cu mare plăcere, și vezi că avem un spectacol foarte bun, „Operele complete”, cred că ar trebui să venim și cu spectacolul acela.

Aurelian Epuraș (pianist, inițiatorul proiectului Fabrica de Pian): „Spectacolul mă forțează câteodată să mă depășesc muzical”

Cum contribuie muzica în cadrul unui show de impro?

Trebuie să te adaptezi din mers, cât de repede se poate, genului acestuia de spectacol. La mine este al treilea an în care particip aici la Zalău cu băieții de la trupa ImproStory, unde eu sunt pianistul acestei trupe. Spectacolul este foarte frumos și câteodată chiar mă forțează să mă depășesc muzical.

Care e părerea ta despre Curtea Artiștilor?

Eu când spun Curtea Artiștilor, spun Darius Prodan! Este un băiat pe care l-am cunoscut în urmă cu trei ani aici la Zalău, foarte vesel, doritor de a aduce ceva nou pentru publicul din Zalău. Este fantastic să aveți asemenea oameni aici, ne bucurăm de fiecare dată când venim, vedem evoluția Curții Artiștilor. Este fantastic ce vedem în fiecare an! Mereu este mai bine, mai bine, văd voluntarii care susțin proiectul și aștept ca și oamenii din Zalău să înțeleagă că arta este ceva deosebit și artiștii trebuie susținuți. În concluzie: Zălăuani, veniți la cât mai multe spectacole și susțineți-l pe Darius Prodan!

Interviu realizat de Evelin Ambrus
Fotografii: Krisztian Bucsi