Săptămâna a patra din Curtea Artiștilor a debutat cu un one-women show, protagonista principală fiind Andreea Ajtai, în cadrul spectacolului „S-a întâmplat într-o joi”. Patru povești de viață întâmplate într-o joi și potrivite tuturor celor care au între 15-115 ani și adoră să stea la „o poveste”. Simplu, sincer, fără artificii: secvențe de viață pe care le scăpăm din vedere, pentru că nu mai avem timp să fim atenți la cei din jurul nostru. Timp de o oră, actrița a jucat roluri diverse, cum ar fi: o menajeră, o studentă, o vânzătoare sau o pensionară.

Asociația ProTeatru a fost înființată în anul 2018 de tânărul actor Darius Prodan, cu scopul declarat de a promova valorile cultural-teatrale, de a susține tinerii artiști și de a ridica standardul cultural al comunității din care face parte. Biletele pentru ediția a treia din Curtea Artiștilor pot fi găsite și achiziționate de pe pagina https://proteatru.ro/bilete/.

Ce crezi că ar trebui să știe lumea despre tine?

Am terminat actorie în 2013 la Tg. Mureș, licența, în 2015 masteratul, în 2016 am aplicat la Cluj-Napoca la prima ediție din Rezidență, la Fresh Start din cadrul REACTOR de creație și experiment. Apoi în 2017 am fost chemată pentru încă o colaborare la REACTOR, după care, un an mai târziu, am devenit asistent de proiect la MiniReactor, care e platforma cu spectacole dedicate copiilor. În același timp am început să colaborez și cu Magic Puppet și avem spectacole împreună. Momentan stau la Cluj, sunt angajată a Teatrului de Copii și Tineret Ariel din Tg. Mureș și acum am venit la Zalău, la Curtea Artiștilor (râde). Am fost și acum câteva zile cu spectacolul Viața secretă a celor mai neobișnuite obiecte” și o să vin iar în 2 august cu „Strada baloanelor de săpun nr. 10”, unde vă aștept pe toți. O să fie distractiv, sper să fie vreme bună și o să facem multe baloane mari!

Cum reușești să joci mai multe roluri în decurs de o oră?

Cu multă muncă, foarte multă muncă. Acesta e un spectacol la care am lucrat în 2015 și am lucrat cred că mai bine de 6 luni la el. Inițial, în spectacol erau două personaje, cele feminine ale mele și mai era un prieten care avea toate personajele masculine. Am stat mult pe fiecare monolog în parte, pe fiecare personaj, ca să putem să-l descoasem și ca să vedem cine e, ce e, cum e și așa mai departe. Odată ce le conții, după asta numai ți le amintești. A luat o pauză lungă spectacolul acesta, iar acum am ajuns în varianta în care-l joc doar singură. L-am jucat la Oradea, la Studio Act, o să-l joc și în Turda, și cumva vreau să-l pun pe picioare ca să mă pot duce peste tot cu el, mai ales acum, că nevoie de teatru e, restricțiile sunt cum sunt, așa că o monodramă vine bine oricând. Sunt povești în care nu ai cum să nu te identifici cu ceva de acolo.

De ce ai ales tocmai aceste patru tipologii de personaje?

În textul spectacolului „S-a întâmplat într-o joi”, scris de Elise Wilk, sunt 5 personaje. Pe lângă acestea patru, mai este o secretară și cumva noi ne-am limitat la acestea patru pentru că erau cele mai diferite și puteam să jonglăm și să trecem prin foarte multe vârste și meserii. Cumva din cauza asta am ales cele patru personaje. Secretara era o combinație între menajeră și vânzătoare și atunci am vrut să fie cât mai diferite toate. Dar poate că în viitor o să vedem și o viitoare secretară. Vreau încet-încet să preiau și monoloage de băieți și să facem un spectacol și mai mare. De fiecare dată să fie altfel spectacolul, în funcție de publicul pe care îl am în sală sau în curte.

Revenind puțin la REACTOR. Ce contribuție ai în acest proiect și ce reprezintă el pentru tine?

REACTOR-ul a fost primul teatru independent cu care am colaborat în Cluj-Napoca și a fost cumva deschiderea mea înspre lumea Clujului și lumea teatrului din Cluj. La MiniReactor e ca și cum ar fi „acasă” și e o părticică din suflet, pentru care sunt acolo oricând, pentru orice e nevoie. E deja parte din mine, o bucățică din suflețel!

Descrie, te rog, în trei cuvinte ce simți când te afli pe scenă.

Sunt foarte emoționată în primul rând, sunt foarte fericită când văd că lumea savurează, îmi răspunde și intră în dialog cu mine, și la final sunt satisfăcută. Astea ar fi cele trei emoții, cred, deși sunt mai multe, e un carusel întreg, dar așa să le extrapolez, cred că astea trei ar fi.

Ce părere ai despre Curtea Artiștilor?

Mi se pare o nebunie minunată! Mi se pare incredibil ce face Darius aici. Sunt puțin invidioasă că la vârsta lui s-a gândit la așa ceva, pentru că eu la vârsta mea m-aș fi gândit să pun o piscină aici, în curtea asta, nu să fac teatru. Mi se pare incredibil ce face băiatul acesta. Aș vrea să fiu ca el, acum aș vrea să am inițiativa, dorința și energia pe care el o are ca să pot face și eu atâtea lucruri câte face el. E minunat, Doamne dă să-i meargă tot înainte, în fiecare an tot mai multe producții și tot mai mult public!

Interviu realizat de Krisztian Bucsi și Evelin Ambrus
Fotografii: Krisztian Bucsi