Finalul săptămânii a doua de la Curtea Artiștilor a venit cu un spectacol pentru copii, avându-le în rol principal pe Shama Leah (o tânără actriță cu origini ugandeze) și pe Andrada Grosu (actriță la BIS Teatru din Sibiu). Povești africane” prezintă peripețiile unei fetițe care nu-și ascultă mama și se lasă păcălită de un cimpanzeu rău intenționat, povestea fiind relatată în română, engleză și ugandeză într-un mod inteligibil pentru cei mici.

Asociația ProTeatru a fost înființată în anul 2018 de tânărul actor Darius Prodan, cu scopul declarat de promova valorile cultural-teatrale, de a susține tinerii artiști și de a ridica standardul cultural al comunității din care face parte. Biletele pentru ediția a treia din Curtea Artiștilor pot fi găsite și achiziționate de pe pagina https://proteatru.ro/bilete/.

Andrada Grosu

Faci parte din echipa Teatrului BIS din Sibiu. Care este rolul tău în această organizație?

Fac parte din această echipă de când aveam 19 ani, ca să fiu mai exactă de acum 10 ani. Am început ca studentă actriță, apoi am început să organizez evenimente și festivaluri. Fiind o echipă atât de mică, de aproximativ 5 oameni, fac de toate, de la afișe, promovare online, rup bilete, joc în spectacole, sufleur, tot ce se poate.

Care este specificul spectacolelor organizate?

Cumva, deși lucrăm împreună de vreo 10 ani, nu am vrut să ne oprim la un tip de teatru. Încă suntem în căutare, descoperim și mergem într-un ușor teatrul social de obicei, dar de un an de zile am început, de exemplu, să facem și spectacole pentru copii. Avem deja trei spectacole pentru copii. Suntem independenți, jucăm și în aer liber, jucăm și comedii și teatru social, deci nu pot spune că avem doar un tip de spectacole.

De ce consideri că este relevantă existența teatrului în viața unui copil?

E importantă și relevantă orice formă de cultură în educația și pentru dezvoltarea unui copil. Pornind de la un an, deja am început să facem spectacole interactive copiii, cu bebelușii chiar. E un mod potrivit, plăcut și bun de a se dezvolta, de a se redescoperi sau de a crește.

Câteva momente memorabile din sfera teatrului.

Nu am câteva, cam toate momentele sunt memorabile. Ce pot să spun și nu o zic doar de dragul de a o spune, e că știu sigur că aici în Zalău am găsit un public extraordinar. Deja cred că e a patra sau a cincea oară când vin și joc aici și sunt îndrăgostită de acest oraș și de oamenii care vin să ne vadă de fiecare dată. Acestea sunt pentru mine niște momente pe care le pot numi memorabile! De fiecare dată când plec de aici mă reîncarc cu o energie foarte bună și mă duc acasă cu poftă și cu mult drag de a oferi și sibienilor mei această energie.

Ce părerea ai despre Curtea Artiștilor?

Sunt foarte, foarte mândră de colegul meu de breaslă Darius, mă bucur foarte mult pentru ceea ce face aici. Ar fi nevoie ca în toate orașele să existe un Darius care să dezvolte și să aducă și asta simt, că oamenii de aici au nevoie, le e foame de cultură și de teatru. Mi se pare o idee extraordinară și îl felicit!

Shama Leah

Tell us about yourself in a few words.

I’m from Uganda and I came here in Romania in 2018 and I’ve been here from two years now. I really love the country and the people, they are really nice. I’m getting used to the weather actually, it’s not easy but I’m really getting used to it. Back home, in Uganda, we have just one season and it’s always summer, and even if it rains, it rains for 30 minutes and then the sun shines again.

When did you start doing this kind of shows and what is the main idea of them?

Actually I started doing this kind of shows here, in Romania, with the idea coming from here. I thought it would be nice to share my culture with the kids, to let them know how it is back in my home. Some of the stories are almost the same as the Romanian ones, not that much, but a little part of them is similar.

Your shows are intended especially for children up to 12 years old. Haven’t you thought about doing shows for adults too?

No, not really. But with time, I will see. The thing is that I’m still so confortable with the kids and it’s also easier for me with the kids. But yeah, with time I think I will start doing shows for above 12 years old.

Besides the educational part, do you feel some changes in the children, like they become more responsible?

Yes! The story I told today can make things a little scary. They think that in Africa we have a tradition of animals eating children, but it was just a story. Okey, actually some years back, it used to be like that, but until now all the animals are secured in parks and in the zoos. I see the children become more responsible and listen to their parents when they say like: „if you do this, look what can happen to you”.

What do you think about this project, Curtea Artiștilor?

It’s something really nice and good for the kids and the parents or the people who can not afford to go to those performances where they have to pay a lot of money. It is really something good and nice, and keep up doing it!

Interviu realizat de: Krisztian Bucsi
Foto: Krisztian Bucsi