Pentru prima dată în cadrul Curții Artiștilor din acest an, a avut loc și un spectacol de stand-up comedy, cu trei dintre cei mai apreciați artiști din țară. Radu Bucălae, Ioana State și George Tănase au făcut echipă vineri seara pentru a aduce zâmbete pe chipurile zălăuanilor cu glumele lor, toți trei având în comun un lucru, lansarea pe această piață în cadrul emisiunii iUmor. La finalul spectacolului a ieșit un tri-interviu plin de sinceritate și stare bună despre stand-up și proiectele la care lucrează ei împreună.

Cum ați defini stand-up-ul?

Radu Bucălae: În primul rând este o formă de artă, care din punctul meu de vedere se îndreaptă spre o formă de vindecare a oamenilor. Știu că sună puțin dubios, dar mi se pare cumva că în ultimii ani oamenii tind, în glumele lor, să dea și o povață, să o numim așa, pentru public.

Ioana State: Pentru mine este principala activitate care mă împlinește în momentul de față, am și alte activități pe lângă, dar asta mă face fericită. E un sentiment foarte mișto să apari în fața unor oameni și să reușești cumva să le schimbi starea. Asta mă face pe mine fericită. Așa îl definesc, fără să intru în noțiuni tehnice complexe.

George Tănase: Să-l definesc? Doamne, eu stand-up-ul îl trăiesc! Cred că dacă i-aș găsi o definiție, mi-ar tăia elanul în a căuta definiția aia, știi? Mie îmi place să trăiesc mai mult drumul decât destinația. Nu știu, e o formă de artă, cred că a mai zis cineva chestia asta, dar copiez, ce mare lucru, iau și eu de la alții. E o formă de artă, care devine din ce în ce mai recunoscută ca o formă de artă, că oamenii au avut până acum o atitudine: „e o caterincă mă, tântălăi și cu niște oameni faci o panaramă și aia e”. Dar în sfârșit este recunoscută ca o formă de artă, în SUA și alte țări mari recunoscută de multă lume. E o formă de umor și cred că la bază are monologul din teatru, mai mult sau mai puțin și o chestie pe care, cred eu, trebuie să o simți când o faci. E o meserie pe care trebuie să o simți.

Când și cum ați descoperit că vrei să faceți stand-up?

Bucălae: Am descoperit destul de târziu că vreau să fac stand-up. Eu am făcut Facultatea de Teatru de la Craiova și ulterior, după ce am terminat facultatea, mi-am dat seama că aș merge pe zona de comedie. După aia m-am apucat de improvizație și improvizația e destul de apropiată de stand-up, adică oamenii care fac impro fac și stand-up și invers și trăind în mediul ăsta mi-am dat seama că vreau să încerc, am încercat, am fost la open mic-uri și uitați-mă aici.

State: Am fost cumva descoperită eu. Scriam texte amuzante, așa le vedeau oamenii, pe rețelele de socializare și după un an de activitate în online, fără să am așteptări sau fără să-mi propun ceva, am participat la un show televizat de umor (n.r. iUmor), acolo am ajuns în finală și după ce am primit acolo confirmarea că aș putea face asta pe scenă în fața oamenilor, am început să exersez, să lucrez, să studiez mai mult fenomenul și am ajuns să fac asta.

Tănase: La început nu mi-a plăcut stand-up-ul, nu mi-a plăcut ideea de stand-up, nu mi-a plăcut genul ăsta de umor. Am încercat conjunctual, am fost pus în fața faptului împlinit. Mi-a spus cineva, managerul meu mai exact: păi nu vrei să încerci totuși, hai că poate nu știu ce? Bine mă, hai că încerc. Și mi-a plăcut foarte tare sentimentul, am urcat pe scenă în fața a vreo 400-500 de oameni, așa fusese contextul atunci. Am văzut și energie și mi-am zis băi, e super tare, e cu totul altceva față de ce vedeam eu pe sticlă”.

„E foarte important dacă te apuci de meseria asta sau dacă o faci, să faci ceea ce ți se pare ție amuzant”

Ce credeți că prinde bine la publicul român? Ce subiecte abordați în mod special?

Bucălae: Nu există un anumit subiect sau o anumită abordare care prinde mai bine la publicul român față de alte publicuri. Pur și simplu, e foarte important dacă te apuci de meseria asta sau dacă o faci, să faci ceea ce ți se pare ție amuzant. E foarte important să fii adevărat, ceea ce crezi tu că e amuzant, chiar dacă pentru oameni încă nu e, o să descoperi tu și o să faci să fie așa. În momentul în care faci ceva doar crezând că e amuzant pentru public, nu o să funcționeze.  

State: Autoironie legată de aspectul fizic, pentru că sunt mai plinuță sau așa. Bine, deja acum am depășit puțin etapa aia. Cu asta am început, adică se învârtea foarte mult în jurul acestui subiect. Despre relații, despre lucruri care mă enervează. Am început să diversific. Încă nici nu am avut foarte multe subiecte, pentru că nu fac asta de foarte mulți ani, nu am încă nici 3 ani de când fac asta. Subiecte diverse, asta zic. Acum m-am detașat puțin de partea cu autoironia și vorbesc despre lucruri pe care le observ în viața de zi cu zi.

Tănase: De regulă mă agăț de chestii care îmi provoacă mie un interes deosebit sau chestii despre care citesc în mod constant. Mai abordez chestii istorice, mai abordez amintirile mele din copilărie, mai abordez religie că mai citesc despre asta. Încerc să caut chestii din toate zonele, ca să triez, să văd ce mi se pare mie cel mai bun și chestii la care rezonează și oamenii mai mult.

„Satira, parodia, ironia sunt destul de greu de prins, adică îți trebuie niște noțiuni, îți trebuie un background, trebuie să ai niște referințe”

Știu că mergi foarte mult pe zona asta de satiră și parodie. Ce crezi că prinde mai mult la public?

George Tănase:Satira, parodia, ironia sunt destul de greu de prins, adică îți trebuie niște noțiuni, îți trebuie un background, trebuie să ai niște referințe. Nu prinde chiar la publicul larg, dar sunt și foarte mulți oameni care înțeleg genul acesta de umor. Eu la chestiile astea râd, de aia le și fac cu atâta drag. Acum depinde și de personaje. Poate fi un personaj al poporului, care e manelistul ăla și toată lumea râde „aha, cocalarul tzamțâcața nu știu ce”, dar poate fi și un intelectual, îl faci pe Păunescu sau pe oricine altcineva și acolo lumea înțelege niște referințe mai fine.

Ce alte proiecte legate de comedie aveți?

Bucălae: În primul rând fac stand-up, pe urmă improvizație, mai multe proiecte online. Acum toți trei, în formula asta, pregătim un serial care Doamne ajută să iasă, deci stați cu geană pe canalele noastre de YouTube, în special pe canalul lui George Tănase, unde am și urcat primele două episoade din „Ceva fără viață”. Cam pe online, în principiu pe online.

State: Am un rol principal în serialul „Mecanicii” cu Ionuț Rusu, am un proiect împreună cu colegii mei de turneu, cu care plecăm întotdeauna în această formulă în țară. E un serial, „Ceva fără viață”, din care avem doar două episoade, dar lucrăm la următoarele. Am mai jucat în diferite sketch-uri, sunt mai multe pe partea de online.

Tănase: Momentan mă bucur că a reînceput perioada cu stand-up-ul. Vreau să șlefuiesc noul material, să fie cât mai bun. Pe viitor îmi doresc foarte mult să fac seriale și filme. Îmi doresc foarte mult să ajung în zona asta, e un pic mai greuț acolo, dar ăsta e visul meu.

„Colectivul din care fac parte nu m-a făcut niciodată să simt că n-aș putea să fac asta la un nivel mai înalt și să evoluez și mai mult și că nu fac bine ceea ce fac”

Cum este să fii comediant de sex feminin în România? Simți că te percepe altfel lumea sau există anumite stereotipuri în rândul spectatorilor?

Ioana State: Nu, nu. Colectivul din care fac parte nu m-a făcut niciodată să simt că n-aș putea să fac asta la un nivel mai înalt și să evoluez și mai mult și că nu fac bine ceea ce fac. Încă nu suntem foarte multe femei, dar suntem destule încât să nu se facă o diferență foarte mare. Deja suntem vreo 5-6 care facem asta în mod constant.

Care atribute credeți că sunt necesare pentru a fi un performer de stand-up bun în România?

Toți: Să muncești, să te dedici. Poate să facă oricine asta! Dacă nu ești amuzant, o să înveți să fii amuzant! Încearcă și tu, sună acum la 076872717156 și să fii bun frate, să fii foarte talentat și onest. Trebuie să fii talentat și norocos. Dacă nu te-a ajutat Dumnezeu, angajează-te! Nu are niciun sens. Alte păreri? Experiența! Experiența, da. Costi, băiatul nostru, e la al treilea show și uite-l, e aici. Tu, fă?(George către Ioana) Pasiune, devotament, perseverență. Trebuie neapărat să iei BAC-ul sau nu, măcăr o licență în construcții. Și să-ți placă vinul, frate!

Ce părere aveți despre acest proiect, Curtea Artiștilor?

Bucălae: Sincer, e foarte drăguț. Inițial, când am auzit că e în curtea unui om, am fost ceva de genul „what the…”, de ce ar face asta un om în curtea lui? Dar acum după ce am ajuns aici și am văzut că și oamenii au fost chiar foarte calzi și foarte primitori și arată cumva chiar foarte cozy, a o grădină a oamenilor: „bă, hai să ne strângem, hai să facem ceva”. E foarte drăguț și Doamne ajută să fie din ce în ce mai bine!

State: E un proiect extraordinar, nu știam despre el, credeam că e un proiect ca o soluție a restricțiilor din această perioadă în care ne aflăm și nu am știut că deja are istorie de vreo 3 ani. Mi se pare foarte original, nu am mai întâlnit, și foarte frumoasă atmosfera care se creează aici. E chiar tare, adică nu mă așteptam, după cum ți-am spus, eu credeam că e un fel de teatru de vară, nu m-am gândit că e într-o curte și amenajat atât de frumos.

Tănase: Băi, e foarte interesant. Trebuie să recunosc că am fost surprins de feedback, de oameni. Foarte educați, toată lumea a știut de ce a venit, aplaudau la chestii, ne-au ascultat, chiar dacă ne-am lovit de tot felul de oameni prin țară. O atmosferă foarte plăcută și vă felicit, pentru că văd că toți sunteți tineri și foarte entuziasmați, deși pe ici-colo poate au fost mici chichițe și greșeluțe pe care nu ați știut cum să le faceți, pentru că na, lipsa de experiență, dar v-ați conformat foarte repede și ați spus „bun, gata, facem așa, dregem așa”. Și asta este foarte mișto, cred că are un viitor extraordinar!

Material realizat de Evelin Ambrus și Krisztian Bucsi
Foto: Adina Nedișan