February 1, 2020

Abbas anunță o ruptură a „tuturor relațiilor” cu Israel și Statele Unite, după prezentarea planului american de pace

Președintele palestinian Mahmoud Abbas a anunțat, în timpul unei întâlniri extraordinare a Ligii arabe pe subiectul proiectului american de pace, ruptura „tuturor relațiilor”, inclusiv cea privind securitatea, dintre Autoritatea palestiniană și Israel și Statele Unite, conform AFP.

”Vă informăm că nu va fi niciun fel de relație cu voi (israelienii, n.r.) și cu Statele Unite, inclusiv pe probleme de securitate, în lumina” planului american, care este o ”încălcare a acordurilor de la Oslo” semnate cu Israelul în 1993, a spus președintele Autorității palestiniene la Cairo.

Abbas a afirmat că a transmis mesajul premierului israelian Benjamin Netanyhu și a apelat la statul evreu să „își asume responsabilitatea ca putere ocupantă” a teritoriilor palestiniene.

Planul american, dezvăluit marți de Trump și care prevede anexarea unor părți din Cisiordania ocupată de Israel, a generat aprobarea din partea multor israelieni, dar și furia palestinienilor.

Printre multe puncte sensibile ale proiectului figurează și anexarea de către Israel a coloniilor stabilite în Cisiordania ocupată de către Israel după 1967.

Sursa foto: Reuters

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

EnglishFrenchGermanRomanian