January 28, 2020

Camera Deputaților a votat eliminarea pensiilor speciale

Camera Deputaților a adoptat cu 247 de voturi pentru și 21 de abțineri proiectul de lege prin care se elimină pensiile speciale,  Măsura îi vizează pe deputați și senatori, judecători și procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, funcționarii publici cu statut special, funcționarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic și consular, membrii Curții Constituționale, precum și personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă, conform Hotnews.

Proiectul de lege îi exclude pe cei cu grade militare și polițiștii. La propunerea PSD deputații au eliminat amendamentul care tăia pensiile speciale acordate artiștilor, jurnaliștilor și sportivilor.

Legea urmează să ajungă la Președintele Klaus Iohannis, existând posibilitatea unei contestații la Curtea Constituțională. Magistrații au anunțat că vor contesta legea la CCR, iar aceasta riscă să fie declarată neconstituțională. Există o decizie a Curții Constituționale prin care se precizează că pensiile magistraților nu pot fi modificate, pe motivul că acestea depind de independența justiției.

Sursă foto: Hotnews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

EnglishFrenchGermanRomanian